Sportcentrum épülhet a kínai piac helyén

2013.06.20. 06:23

Több mint négymilliárd forint értékű fejlesztést tervez a józsefvárosi önkormányzat a jelenlegi Négy Tigris piac területének egy részén; a tervek szerint sportközpontot és szabadidőparkot hoznának létre. Többek között téli sátorral fedett füves labdarúgó pálya, streetball pálya, teniszpálya, homokos strandröplabda pálya kerülne a piac helyére.

A MÁV által megbízott ügyvéd hétfőn mondta fel a piac üzemeltetőjének bérleti szerződését, miután Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester erre kérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságát. Legkorábban öt hónap múlva kell kiürítve, eredeti állapotában visszaadni a Kőbányai úti Négy Tigris piac által használt területet.

A polgármester elmondta, hogy bár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem költözésével megmarad közparkként az Orczy park, a józsefvárosi piac területén is bővítenék a sportolási és kulturális lehetőségeket. A fejlesztési terv szerint a sportfunkciókat a pályaudvar Fiumei úti, nyugati szélétől a Posta telkének végéig tartó területen valósítanák meg.

A sportpályákat mintegy 12 ezer négyzetméteren alakítanának ki, ezek között lenne téli sátorral fedett füves labdarúgó pálya, két streetball pálya, négy teniszpálya, homokos strandröplabda pálya, atlétikai és erdei futópálya, továbbá mászófal és kültéri fitneszgépek. Beltéri sportlehetőségeket alakítanának ki 4200 négyzetméteren: három sportpálya, uszoda, fallabdapályák, tánctermek, konditerem és küzdősportterem kialakítása szerepel a tervekben. Emellé terveznek egy szolgáltató egységet is, ahol sportszerüzletek, szépségipari szolgáltatások, vendéglátó-ipari egységek lennének.

Az önkormányzat a sportközpont építésére 3 milliárd forinttal számol, és további több mint 1 milliárd forinttal kalkulál egyebek mellett a park, a kültéri pályák és a berendezések költségére. Az elképzelések szerint a létesítmény évente akár 122 millió forint nyereséget is termelhet.
A terület átadásának ütemezésétől függően legkorábban 2014 júniusáig kellene elkészülnie az építési engedélyezési terveknek, a kivitelezés pedig 2015 októberében fejeződhet be.

Külön projektként az önkormányzat egy nagy befogadóképességű rendezvénycsarnokot is tervez építeni mélygarázzsal, körülbelül ötmilliárd forintból.