Kevesebbet költünk HIV-megelőzésre

2013.06.20. 09:14

Több millió forintot veszthetnek a magyar HIV-megelőző programok – írja a Népszava. A lap szerint Szócska Miklós államtitkár döntése nyomán Magyarország nem vesz részt az Európai Unió hároméves prevenciós programjában, miközben aggasztóan, évi 30-40 százalékkal nő a HIV-fertőzések száma.

Két hete indult az Európai Unió hároméves HIV-prevenciós programja, az IQhiv. „Az államtitkár végül nem írta alá a szándéknyilatkozatot″ – mondta Újhelyi Eszter, a Szent László Kórház Központi Immunológiai Laboratóriumának vezetője. „Minden elvárásnak megfeleltünk, és még az uniós támogatásoknál kötelező önrészt is sikerült 40-ről 25 százalékra lealkudni.

A programot az EU és a német egészségügyi minisztérium finanszírozta volna, a Népszava szerint a a Plusz Alapítvány, a Pluss Egyesület, a Grand Safe Show civil szervezet és a Szent László Kórház 2015-ig évi 15 milliót kaphatott volna. Ez az összeg megduplázhatta volna a hazai prevenció forrásait.

A magyar pályázat az MSM-közösséget („férfiak, akik férfiakkal szeretkeznek″) célozta meg, tájékoztató-felvilágosító kampányokra kértek pénzt. Újhelyi Eszter szerint a magyar HIV-fertőzöttek 90 százaléka a homo- vagy biszexuális közösségből kerül ki, így nálunk a prevenciónak elsősorban rájuk kell koncentrálnia. „Sokan közülük védekezés nélkül élnek nemi életet, partnereiket gyakran váltogatva, így nagyon fontos lett volna, hogy elinduljanak ezek a prevenciós programok" – nyilatkozta a szakember, hozzátéve: a HIV-fertőzöttek között csak jóval kisebb számban vannak olyanok, akik valamilyen intravénás kábítószert használnak.

A statisztikák nem megbízhatóak, sokan letagadják, hogy kábítószerfogyasztók, mert félnek a büntetőjogi felelősségre vonástól. Rendszeres kezelés a Szent László kórházban elérhető. A szakember szerint még épp elég az ágy és az orvos, de egyre több a fertőzött, a zsúfoltság később komoly problémákat okozhat.

Az Országos Epidemolóiai Központ szerint az elmúlt években folyamatosan 30-40 százalékkal nőtt a HIV-fertőzések száma. Tavaly annyi új HIV-fertőzöttet regisztráltak, mint még soha, a szakemberek további növekedést várnak. 2013 első három hónapjában 68 új HIV-beteget regisztráltak. A Nemzeti HIV/AIDS munkacsoport idén még egyetlen ülést sem tartott, így nem tudni, hogy a civil szervezetek mennyi pénzre pályázhatnak, a lap szerint 2011 óta egyetlen pályázatot sem írt ki a tárca.