Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ángyán kilépett a Fidesz-frakcióból

2013.06.21. 13:34
A volt államtitkár úgy tett, ahogy előre megmondta. Képviselő marad, függetlenként folytatja a parlamenti munkát, és közben új politikai mozgalmat kezd szervezni Tisztességes Emberek Szövetsége néven. A Fidesz tudomásul vette a döntést.

Pénteken a földtörvény megszavazása után Ángyán József volt államtitkár úgy határozott, kilép a Fidesz-frakcióból. A mandátumáról nem mond le, független képviselőként folytatja a parlamenti munkát. Ángyán az Alkotmány utcai tüntetésen jelentette be ezt. A tüntetés eredileg a Váralja Szövetség sajtótájékoztatójának indult, aztán a Jobbik is odahívta a szimpatizánsait, és megjelent Ángyán is.

Azt mondta: azt látja esélyesnek, hogy egy harmadik erőre lesz szükség. Arra a kérdésre, hogy ez a Jobbik-e, azt válaszolta, hogy nem tudja, a Jobbik és az LMP is lehet, nem a párt a lényeg, hanem hogy egy tiszta erő legyen. Elmondta azt is, hogy új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal az MTI szerint pénteki sajtótájékoztatóján úgy reagált a történtekre, hogy Ángyán József kilépése a kormánypárti frakcióból a saját döntése, a frakció nem kérte, hogy hagyja el a képviselőcsoportot, "minden kritikáját türelemmel" meghallgatták. Rogán hozzátette: Ángyán József maga döntött így és a Fidesz frakciója a döntés tudomásul vette.   D  AS20130621017 

Ángyán előre megmondta, hogy ha elfogadják a földtörvényt, ki fog lépni a Fideszből. Már május végén erről beszélt az Indexnek. Ángyán akkor úgy fogalmazott: „nincsenek illúziói”, a törvény valószínűleg nem fog kedvezni a családi gazdaságok fejlődésének.

A földtörvényt tavaly júliusban nyújtották be. A jogszabály elfogadását az előző héten, június 10-én is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kormány kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

A javaslathoz még tavaly több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül 70-et Ángyán Bencsik János fideszes képviselővel közösen jegyzett. Ángyán nehezményezte, hogy ezeket a mezőgazdasági bizottság egyetlen szavazattal elutasította, több módosítójavaslattal pedig szinte az egész terveztet átírta.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkári posztjáról Ángyán még tavaly januárban mondott le. Döntését azzal indokolta, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", „spekuláns nagytőkés oligarchák" ellehetetlenítették a munkáját. Később többször is bírálta az állami földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került.

Ezek miatt Ángyán elszigetelődött, és felvetődött az is, hogy kizárhatják a Fidesz-frakcióból. A Fidesz februári, gyulai frakcióülésén heves szóváltás alakult ki Orbán Viktor és Ángyán között. A kormányfő a zárt ülésen azt közölte Ángyánnal: nem zárják ki a frakcióból, mert nem akarnak mártírt csinálni belőle. A volt államtitkár később a trafikügyben is szembement a Fidesszel, nem szavazta meg a trafiktörvény módosítását, amely a korábbiakhoz képest magasabb, 10 százalékos árrést biztosít a dohánytermék-kiskereskedőknek.

Ángyán előtt eddig csak egy másik kormánypárti képviselő ült át a függetlenek közé, a vak komondoráról elhíresült, az élettársa megverésével gyanúsított Balogh József.