Ángyán kilépett a Fidesz-frakcióból

2013.06.21. 13:34
A volt államtitkár úgy tett, ahogy előre megmondta. Képviselő marad, függetlenként folytatja a parlamenti munkát, és közben új politikai mozgalmat kezd szervezni Tisztességes Emberek Szövetsége néven. A Fidesz tudomásul vette a döntést.

Pénteken a földtörvény megszavazása után Ángyán József volt államtitkár úgy határozott, kilép a Fidesz-frakcióból. A mandátumáról nem mond le, független képviselőként folytatja a parlamenti munkát. Ángyán az Alkotmány utcai tüntetésen jelentette be ezt. A tüntetés eredileg a Váralja Szövetség sajtótájékoztatójának indult, aztán a Jobbik is odahívta a szimpatizánsait, és megjelent Ángyán is.

Azt mondta: azt látja esélyesnek, hogy egy harmadik erőre lesz szükség. Arra a kérdésre, hogy ez a Jobbik-e, azt válaszolta, hogy nem tudja, a Jobbik és az LMP is lehet, nem a párt a lényeg, hanem hogy egy tiszta erő legyen. Elmondta azt is, hogy új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal az MTI szerint pénteki sajtótájékoztatóján úgy reagált a történtekre, hogy Ángyán József kilépése a kormánypárti frakcióból a saját döntése, a frakció nem kérte, hogy hagyja el a képviselőcsoportot, "minden kritikáját türelemmel" meghallgatták. Rogán hozzátette: Ángyán József maga döntött így és a Fidesz frakciója a döntés tudomásul vette.   D  AS20130621017 

Ángyán előre megmondta, hogy ha elfogadják a földtörvényt, ki fog lépni a Fideszből. Már május végén erről beszélt az Indexnek. Ángyán akkor úgy fogalmazott: „nincsenek illúziói”, a törvény valószínűleg nem fog kedvezni a családi gazdaságok fejlődésének.

A földtörvényt tavaly júliusban nyújtották be. A jogszabály elfogadását az előző héten, június 10-én is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kormány kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

A javaslathoz még tavaly több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül 70-et Ángyán Bencsik János fideszes képviselővel közösen jegyzett. Ángyán nehezményezte, hogy ezeket a mezőgazdasági bizottság egyetlen szavazattal elutasította, több módosítójavaslattal pedig szinte az egész terveztet átírta.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkári posztjáról Ángyán még tavaly januárban mondott le. Döntését azzal indokolta, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", „spekuláns nagytőkés oligarchák" ellehetetlenítették a munkáját. Később többször is bírálta az állami földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került.

Ezek miatt Ángyán elszigetelődött, és felvetődött az is, hogy kizárhatják a Fidesz-frakcióból. A Fidesz februári, gyulai frakcióülésén heves szóváltás alakult ki Orbán Viktor és Ángyán között. A kormányfő a zárt ülésen azt közölte Ángyánnal: nem zárják ki a frakcióból, mert nem akarnak mártírt csinálni belőle. A volt államtitkár később a trafikügyben is szembement a Fidesszel, nem szavazta meg a trafiktörvény módosítását, amely a korábbiakhoz képest magasabb, 10 százalékos árrést biztosít a dohánytermék-kiskereskedőknek.

Ángyán előtt eddig csak egy másik kormánypárti képviselő ült át a függetlenek közé, a vak komondoráról elhíresült, az élettársa megverésével gyanúsított Balogh József.