Balhé a parlamentben, érvénytelennek mondják a földtörvény elfogadását

2013.06.21. 12:36 Módosítva: 2013.06.21. 16:26

A parlamenti botrány fontosabb részletei:

  • A Jobbik elfoglalta a házelnöki pulpitust és lehetetlenné tette, hogy Latorcai János a helyén vezesse az ülést. Az LMP aranytalicskával és hangosbeszélővel tiltakozott.
  • A levezető elnök a vezérszónoki emelvényről vezette tovább az ülést.
  • A földtörvényt a fideszes többség megszavazta, ám a Jobbik kérése ellenére nem tartottak név szerinti szavazást.
  • Az MSZP, az LMP és a PM szerint a földtörvény elfogadása emiatt közjogilag érvénytelen, mert a házelnök nem mondhat nemet arra, ha egy frakció név szerinti szavazást kér.
  • Az MSZP elítéli a Jobbik akcióját, ugyanakkor Áder Jánoshoz fordulnak, hogy ne írja alá a törvényt. A házbizottsághoz fordulnak.
  • Orbán Viktor felesleges provokációnak nevezte a jobbikosok akcióját, a Fidesz szerint szabályos volt a földtörvény szavazása
  • Az Ángyán Józsefet támogató Váralja Szövetség az Alkotmány utcában demonstrációt tartott a törvény elfogadása ellen. A Jobbik is ide hívta híveit. Megjelent Ángyán is, aki bejelentette, kilép a Fideszből. Cikkünk Ángyán és a Fidesz szakításáról itt olvasható.

Ellenzéki performansz zavarta meg a parlament működését a földtörvény mai szavazásánál. Jobbikos képviselők egy "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!" feliratú molinóval beálltak a levezető elnök, Latorcai János mögé az elnöki emelvényre, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük a kormány földtörvénye a nagybirtokosoknak és kormányközeli oligarcháknak kedvez a családi gazdaságok helyett, illetve idegeneknek játssza át a földet a kormány.

Latorcai többszöri felszólítása ellenére sem hagytak fel akciójukkal a jobbikosok, majd a levezető elnök egy szavazást rendelt el, és 227 igen szavazattal 19 ellenében a nap végéig kitiltatta az akcióban részt vevő képviselőket az ülésteremből. Az elnök az Országgyűlési Őrséggel fenyegette a jobbikosokat, akik az elrendelt szünet alatt is ott maradtak. Az ülésteremben megjelent Kövér László is.

A JOBBIK-frakció tiltakozása a földtörvény zárószavazásán 2013.06.21.

Mivel a jobbikosok elfoglalták a levezető elnök helyét, Latorcai a vezérszónoki pulpitusról próbálta tovább vezetni az ülést.

LMP: aranytalicska és hangosbeszélő

A Jobbikkal párhuzamosan az LMP is egy performansszal fejezte ki tiltakozását. A párt politikusai egy aranytalicskát vittek Orbán Viktor elé tele fekete földdel, valamint egy transzparenst feszítettek ki a patkó közepén "Földrablás helyett földosztást!" felirattal.

Eközben az LMP-s Lengyel Szilvia egy hangosbeszélővel felszólította az ülésteremben lévő fideszes képviselőket, hogy adják vissza a gazdáknak a földjeiket, mert az őket illeti és a föld tartja el őket és családjaikat. Lengyel még arról beszélt, hogy fel akarják hangosítani azok hangját, akiket a Fidesz-KDNP politikusai nem akarnak meghallani és akiket kisemmiznek.

Tiszta meccshangulat! - A földtörvény elfogadása a parlamentben.

A PM szerint érvénytelen, Ángyán kilép a Fideszből

Orbán nem szavazott

A parlamenti informatikai rendszer adatai szerint Orbán Viktor, Kövér László és Wittner Mária sem nyomott gombot a földtörvény szavazásakor.

A sok közjáték és némi technikai nehézség után Latorcai megtartotta a földtörvény szavazását, a fideszes többség a törvényt elfogadta. A levezető elnök azonban hibát követett el a szavazás levezénylése során, ugyanis a Jobbik-frakció név szerinti szavazást kért, aminek Latorcai nem tett eleget.

A PM-es Karácsony Gergely az Indexnek azt mondta, szerintük a földtörvényről való szavazás emiatt érvénytelen, ugyanis minden frakciónak megvan a lehetősége a név szerinti szavazás kérésére, és ha ezzel élnek, azt a levezető elnök nem bírálhatja felül. Latorcai ezt mégis megtette, ami nem házszabályszerű, ezért a szavazás szerintük érvénytelen.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért felszólítja a házelnököt, hogy ne terjessze fel a köztársasági elnöknek aláírásra a pénteken elfogadott törvényeket, különös tekintettel a földtörvényre. Szerintük amennyiben egy képviselőcsoport névszerinti szavazást kér, azt a levezető elnöknek mindenképpen le kell bonyolítani. A Jobbik a névszerinti szavazást kért a földforgalmi törvényről, az ülésvezető elnök viszont a szünet után gépi szavazást rendelt el.

A földtörvény szavazása után Ángyán József úgy határozott, kilép a Fideszből.

Schiffer András szerint is érvénytelen

Schiffer András, az LMP társelnöke is úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a földtörvény megszavazása közjogilag érvénytelen. Álláspontja szerint azonban nem csupán a földtörvény, hanem az összes többi is, melyeket a kormánypárti többség az üléstermi botrány után elfogadott.

"A közjogi érvénytelenség több szempontból is fennáll a földtörvény esetében. Ha érvényesen név szerinti szavazást kért a Jobbik, azt nem lehet egy egyszerű házelnöki aktussal felülírni. Ezen túl a házelnöknek a házszabály szerint az elnöki pulpitusról kell levezetnie az ülést, de nem ez történt, sőt először a házelnök kártyája is ott maradt a helyén. A lényeg, hogy a szószékről nem lehet ülést levezetni. Természetesen a jobbikosok lehetetlenné tették, hogy az elnök gyakorolja jogait, hogy érvényesen vezesse az országgyűlés ülését, mégis lehetett volna számos közjogilag érvényes lehetősége a kormánypártnak, hogy legalább közjogi szempontból érvényesen verjék át a földrabló törvényt" - nyilatkozta Schiffer András az Indexnek.

MSZP: Ádert kérik, ne írja alá

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint nagyon rossz a törvény, nagyon nagy a felháborodás körülötte. Szerinte nem igaz Fazekas Sándor miniszter állítása, miszerint ezután külföldi nem vehet magyar földet, ugyanakkor úgy véli, nem lesz tömeges a külföldiek földvásárlása.

A Jobbik akciójáról elmondta, bűncselekménynek tartja azt, ami történt ma a parlamentben, hogy a levezető elnököt ilyen helyzetbe hozták. "Ez nem fér bele a mi demokráciafelfogásunkba, méltatlan a parlamenthez is" - hangsúlyozta az Indexnek Gőgös.

Ugyanakkor a parlamenti eseményekkel kapcsolatban azt is megmutatta, hogy a Fidesz hiába hoz különféle szankciókat a képviselők rendszabályozására, nem tud rendet tartani a parlamentben.

A szavazással kapcsolatban azt mondta, ő nem szavazott és nem is hallotta a hangzavarban, hogy egyáltalán mikor van a szavazás. A földtörvény megszavazását az MSZP sem tartja érvényesnek, a prát nyílt levélben közölte, hogy Áder Jánoshoz fordulnak, az államfőt arra kérik, hogy ne írja alá a törvényt. Az MSZP emellett kezdeményezi a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását, mert szerintük a földtörvényt és több más jogszabályt is törvénytelenül fogadtak el.

Orbán: Felesleges provokálni

Kövér László házelnök szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat. Az egyetlen kérdés az lehet, hogy a Jobbik név szerinti szavazást kezdeményezett az új földtörvényről, mondta. „Miután a szavazást éppen az a frakció akadályozta meg, szemlátomást előre megfontolt módon, amelyik ezt álságos módon kezdeményezte, ebből kiolvasható, hogy a Jobbik azt akarta, hogy sehogy se szavazzanak a képviselők" – mondta.

Szerinte ez a lehetőség a házszabályban nincsen benne és ebben a helyzetben dönteni kellett, hogy mi tegyenek. Kövér azt mondta, „miután a gombnyomásos szavazás hitelesen tartalmazza, mutatja azt, hogy a képviselők hogyan foglaltak állást a törvényekről, ezért azt gondolom, hogy vitán felül ezek a szavazások szabályosak voltak és érvényesek".

Felesleges provokálni a parlamenti többséget, mert ezzel nem lehet eredményt elérni, így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésteremben zajlott jobbikos tiltakozást. „Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben" – mondta Orbán, aki gratulált a kormánypárti képviselőcsoportnak, amiért nem ült fel a provokációnak. Mint mondta, a fideszesek és a KDNP-sek „ahogy egy nyugodt erőhöz illik, elvégezték a mai napra kiporciózott munkát".  Az új földtörvényről azt mondta, az egyrészt radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, másrészt garancia arra, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint a Jobbik rendzavarása ellenére is szabályszerű volt az új földtörvény pénteki zárószavazása. Rogán Antal frakcióvezető azt mondta, a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a házbizottság ülésén. A sajtótájékoztatón résztvevő Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes úgy vélte, nem történt eljárási szabálysértés, de még ha történt is volna, az sem járna a törvény automatikus megsemmisítésével. A Jobbikról Rogán azt mondta, az ország egész nyilvánossága megtapasztalhatta, hogy mi lenne akkor, ha a Jobbik valaha hatalomhoz jutna: „káosz, anarchia és erőszak".

A földtörvényre nemmel szavazók

  • Fidesz: Ángyán József, Bencsik János
  • MSZP: Boldvai László, Garai István Levente, Harangozó Tamás, Juhász Ferenc, Sós Tamás, Veres János
  • Párbeszéd Magyarországért: Dorosz Dávid, Szilágyi László
  • LMP: Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes, Schiffer András, Szél Bernadett
  • Függetlenek: Endrésik Zsolt, Lenhardt Balázs, Szili Katalin

A földtörvényt tavaly júliusban nyújtották be, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírták. A jogszabály elfogadását az előző héten, június 10-én is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kormány kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.