Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Orbán is védelmébe vette a török rezsimet

2013.06.21. 16:19

A magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa a megindított munkát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre: egyetért-e Németh Zsolt külügyi államtitkárral abban, hogy a török demokrácia jól működik.

Törökországban szabad választásokon alapuló, demokratikus politika működik, annak minden előnyével és minden problémájával egyetemben - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Magyarország szövetségesének tekinti Törökországot politikai és katonapolitikai értelemben egyaránt, hiszen mindkét állam NATO-tag.

A miniszterelnök közölte: a magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa azt a munkát, amelyet megindított, és amellyel Törökország Európa egyik legsikeresebb országává válhat.

Hat halottja, több ezer sérültje – köztük egy repesz miatt fél szemét elvesztő tüntetője – van a harmadik hete zajló törökországi kormányellenes tüntetéseknek, amelyek az isztambuli Gezi Park védelmére kivonuló civilek megmozdulásából terjedt szét az egész országban.

Németh Zsolt külügyi parlamenti államtitkár szerdán vette védelmébe a török rezsimet a békés tüntetőkkel szemben. "Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia" - mondta Németh, miközben a Fidesz a 2006-os magyarországi zavargások elleni rendőri fellépést élesen elítélte.

Mindeközben a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is azt tanácsolja a török kormánypártnak, hogy tegye magáévá azt a hozzáállást, amelyet az európai kormányok tanúsítanak tüntetések esetén, vagyis lehetőleg ne lőjenek agyon senkit a hatóságok csak azért, mert eltér a véleménye a kormányétól.

Közben a török–német-viszony kiéleződött: berendelték a berlini külügyminisztériumba Törökország nagykövetét, tiltakozásul egy török miniszter megjegyzése miatt, amely szerint a német kormány belpolitikai taktikai okokból hátráltatja a török uniós csatlakozási folyamatot. Válaszul az ankarai külügyminisztérium is berendelte pénteken a német nagykövetet, akit helyettese képviselt, mert nem tartózkodik Németországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?