Kész Bajnaiék és az MSZP forgatókönyve

2013.06.22. 15:31
Az elvi alapokat és a programot fogja megvitatni a következő hetekben, a tárgyalássorozat első fordulóiban a Együtt-PM szövetség és az MSZP, a személyi kérdések csak ezután jönnek. Szombaton megállapodtak a menetrendről. Mesterházy azt mondta: ő is, Bajnai Gordon is el tudja képzelni a másikat listavezetőnek.

Szombaton elkezdődtek a tárgyalások a választási együttműködésről az Együtt-PM szövetség és az MSZP között. Az első forduló után tartott sajtótájékoztatón Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője tényként jelentette ki, hogy ez a tárgyalássorozat a Fidesz-rezsim leváltásához fog vezetni. Úgy fogalmazott: le kell vágni az ország testéről azokat a polipcsápokat, amelyek elszívják az ország életerejét.

Bajnai szerint lépcsőzetesen fognak haladni a tárgyalásokban: először a programokról és elvekről állapodnak meg. Ezután jönnek az egyéni választókörzetek. Itt megjegyezte Bajnai, hogy az egyezségre jutás "bizonyára nem lesz könnyű", de ilyen ennek a dolognak a természete. A következő kérdés lesz a közös lista, és végül a közös miniszterelnök-jelölt kérdése. Bajnai azt mondta: mindent alá fognak rendelni a győzelemhez vezető stratégiának.

Mesterházy Attila azt mondta: ez "sikeres és hasznos" tárgyalás volt, most már látnak egy világos menetrendet. Lesz először "egy gyors tartalmi egyeztetés", de szerinte jelentős szakmai különbség nem nagyon van az MSZP és az Együtt-PM szövetség között. Ennek négy fontos témája lesz. Az első téma az elvi alapkérdéseké, a második a gazdaságé, a költségvetési egyensúlyé, a foglalkoztatáspolitikáé, a harmadik a társadalompolitikáé, azon belül például az egészség-és oktatásügyé, a negyedik téma pedig Magyarország nemzetközi helye, viszonya az Európai Unióhoz, sorolta fel Mesterházy.

Mesterházy közös listában hisz

Az MSZP elnöke azt mondta: ezt a szakaszt július közepéig le akarják zárni. Az egyeztetések két szinten fognak folyni: az első szinten lesznek a szakértői előkészítő egyeztetések, a második szinten pedig a mai tárgyaláshoz hasonló delegációk egyeztetései.

Mesterházy azt mondta: szándékaik szerint "ezekkel párhuzamosan" elkezdenek majd tárgyalni már az egyéni választókerületekről, a közös stratégiáról. Ősszel le kell zárni ezt a folyamatot, mondta. Bajnai azt hangsúlyozta, hogy először a programról kell megállapodni, és csak ezek után jöhetnek a személyi kérdések.

Mesterházy kijelentette, hogy mindkét fél el tudja képzelni a másikat listavezetőnek. Mivel ezt a kijelentést lehet úgy értelmezni, hogy közös listában gondolkodnak, egy újságíró rákérdezett erre. Mesterházytól azt a választ kapta: abban hisznek, hogy közös jelöltek, közös lista legyen. Ebben nagy az egyetértés, de "természetesen ebben más megoldások is elképzelhetőek", árnyalta az előbb mondottakat.

Elhúzódó tárgyalás, egyenkék ing

A helyszín az Együtt-PM szövetség irodája volt, ide érkezett Mesterházy Attila szocialista pártelnök az MSZP delegációjával. Bajnai és Mesterházy egymással szemben ült a tárgyalóasztalnál, és mindketten nagyon hasonló árnyalatú, világoskék inget viseltek.

Az egyeztetés utáni Bajnai-Mesterházy-sajtótájékoztató a meghirdetett időponthoz képest egy órát csúszott. Az Index kérdésére, hogy volt-e olyan téma a tárgyaláson, ami az előre tervezettnél több időt vitt el, Bajnai azt válaszolta, nem volt konfliktus, csak "sok megbeszélnivaló" volt. Mesterházy pedig megjegyezte, hogy "komoly dohányosok" vannak a közöttük, a cigarettaszünetek vitték el az időt.

A tárgyaláson az Együtt-PM szövetséget a hattagú elnökség, Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek képviselte. Az MSZP-s delegáció tagjai: Mesterházy Attila, Botka László, Harangozó Tamás, Tóbiás József, Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Molnár Zsolt.