Elmerült egy 12 éves fiú Fonyódnál

2013.06.22. 15:50

Szombat délután a fonyódi strandon eltűnt egy 12 éves fiú, aki egy nevelőotthonos csoport tagja volt. A történtekről a Fonyód-Sándortelepen szolgálatot teljesítő vízimentő, Janoch Orsolya számolt be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ), akiktől segítséget kért rádión. Eleinte a csoportot kísérő nevelők maguk próbálták keresni a gyereket, és nem szóltak az ott dolgozó vízimentőnek sem.

A VMSZ közleménye szerint a fiúra végül a strand lépcsője mellett találtak rá fürdőzők. Azonnal kivitték a partra, de ekkor már se keringése, se légzése nem volt. A nevelő csak ekkor kért segítséget a VMSZ vízimentőjétől, aki rádión értesítette a szakszolgálat Zánkai Központját, ahonnan azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálatot, áll a közleményben.

Míg a mentőautó kiért, a vízimentő egy ott strandoló orvossal közösen elkezdte újraéleszteni a fiút. Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A fiú testhőmérséklete 35 fok körülire hűlt, ebből a VMSZ közleménye szerint arra lehet következtetni, hogy 10-15 percet lehetett a víz alatt. Nagyjából 40 perc után stabillá vált a vérkeringése, de önállóan továbbra sem lélegzett, ezért folyamatos lélegeztetés mellett, de stabil állapotban vitte a helikopter a Veszprémi Kórházba.

A VMSZ arra figyelmezteti a strandolókat, elsősorban a kisgyereket kísérő, vagy diákcsoporttal érkező nevelők figyelmét, hogy ha valakit nem találnak, akkor ne próbálják önállóan megkeresni, hanem azonnal értesítsék a strand vízimentőjét.