Leszakította a vihar a sportcsarnok tetejét

2013.06.22. 18:39 Módosítva: 2013.06.22. 22:39
Körösszakálon a sportcsarnok, Dabason egy családi ház tetejét tépte le a szél az országon átvonuló viharban szombat este. Többfelé diónyi, cseresznye nagyságú jég esett.

Leszakította a vihar a helyi sportcsarnok tetejét a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon délután, mondta Samók Gyula polgármester. A heves esővel érkezett szélvihar leszakította az iskola tetőszerkezetének felét is. Több fa is kidőlt a faluban, az egyik a polgármesteri hivatal épületére, egy másik az iskola ebédlőjére zuhant.

Mindenütt áll a víz, és bár a katasztrófavédelem, a tűzoltók a helyszínen vannak, a munkákat nehezíti a folyamatosan szakadó eső. A polgármester hozzátette, berendelte a hivatal dolgozóit, akik előkészítik a biztosítási dokumentumokat, hogy mielőbb értesíthessék a biztosítótársaságokat a károkról. Ugyanakkor a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak nincs pénze a helyreállításra, ezért a vis maior alaphoz fordulnak segítségért.

Komádi, berettyóújfalui, szeghalmi és hajdúszoboszlói tűzoltók, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveleti szolgálatának munkatársai dolgoznak Körösszakálon a vihar okozta károk elhárításán. A sportcsarnok 1000 négyzetméteres tetejét teljes egészében leszakította a vihar, ott a balesetet okozható, éles lemezdarab-maradványokat távolítják el a tűzoltók. Az iskola tetőszerkezetét mintegy 50 négyzetméteren bontotta meg a vihar, ott a tűzoltók a sérült cserepeket távolítják el és segítenek a sérült tetőrész fóliázásában.

Dabason egy családi ház tetejét tépte le a vihar. Spitz Alexandra, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a kétszintes családi ház hétszer nyolc méteres lemeztetejét tépte le a szél, a tetőszerkezet a szomszédos telekre, illetve az utcára esett. A helyszínre a dabasi tűzoltók vonultak ki.

jeg
Fotó: Dudás József / idokep.hu

Dió méretű jég esett nem sokkal este hét óra előtt Szombathelyen és környékén. A vihar hirtelen jött és csupán 10-15 percig tartott, de valószínűleg károkat is okozott autókban, veteményekben, volt ahol a házak redőnyét is leszaggatta a jég. A Vas Megyei Katasztrófavédelemhez eddig csak kevés bejelentés érkezett, egy villanyvezetékre esett gallyat kellett eltávolítaniuk.

Viharos széllel kísérve hatalmas felhőszakadás és 20 percen át cseresznye nagyságú jégeső pusztított Tiszavasváriban is, ezért a Múzeumok éjszakájára meghirdetett szabadtéri programjaik biztonsági okokból elmaradnak, mondta Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum közművelődési és sajtóreferense. A múzeum épületében ugyanakkor este 11-ig várják a látogatókat.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon közlekedő távolsági vonatok 30-120 perc közötti késései fokozatosan csökkennek, és az éjszakai órákban állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés, miután az átvonuló vihar miatt egy fa dőlt a vágányok fölé a törökszentmiklósi állomáson. Amíg a tűzoltóság kivágta a fát, a felsővezetéket áramtalanították.

A meteorológiai szolgálat az egész országra narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki heves zivatarok miatt. Az Időkép szerint már több helyen, Dédestapolcsányban, Hódmezővásárhelyen is több centis jégdarabok estek. Este hét előtt már Budapest déli kerületeiben is mennydörgés hallatszott. A zivatarrendszer késő este, éjszaka tovább fejlődik kelet felé, majd hajnaltól várhatóan fokozatosan veszít erejéből. A várható időjárásról itt olvashat bővebben>>>