Rogán nyílt levelet írt Ádernek

2013.06.22. 17:54

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, amelyben a képviselőcsoport nevében arra kéri az államfőt, hogy írja alá az Országgyűlés által pénteken elfogadott új földtörvényt.

A Jobbik akciója a parlamentben a földtörvény zárószavazása napján
A Jobbik akciója a parlamentben a földtörvény zárószavazása napján
Fotó: Jámbor András

A földtörvény álmosnak induló, borítékolható végkimenetelű pénteki szavazása váratlan fordulattal a nap eseménye lett, amikor a Jobbik frakciója elfoglalta a pulpitust az ülésteremben. A levezető elnök a vezérszónoki helyről tudta csak folytatni. Az LMP aranytalicskával és hangosbeszélővel tiltakozott.  A Jobbik kérése ellenére nem tartottak név szerinti szavazást, az eljárás törvényessége megosztja a szakembereket.

  Az MSZP, az LMP és a PM szerint a földtörvény elfogadása emiatt közjogilag érvénytelen, mert a házelnök nem mondhat nemet arra, ha egy frakció név szerinti szavazást kér. Az MSZP nyílt elvélben fordult Áder Jánoshoz, hogy ne írja alá a törvényt. A földtörvény szavazása után Ángyán József  úgy határozott, kilép  a Fideszből.

Rogán azt írta, a pénteki események nem méltók az Országgyűléshez. Szerinte a Jobbik, amely korábban maga kérte a név szerinti szavazást a földtörvényről, „a házszabállyal visszaélve, botrányos viselkedéssel gátolta azt és az ülés levezető elnöke ellen erőszakkal fellépve megakadályozták, hogy név szerinti szavazással születhessen döntés a jogszabályról". A Fidesz és a KDNP frakciója nyugodt erőként viselkedett, lehetőséget adva a Jobbiknak, hogy befejezze a rendzavarást, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, ezt követően az Országgyűlés a házszabálynak megfelelően lebonyolította az ülést, és befejezte a szavazásokat, írta a nyílt levelében.

Rogán arra kéri Áder Jánost, hogy „erősítse meg aláírásával a pénteken, házszabálynak megfelelő keretek között elfogadott új földtörvényt, amely végre valódi védelmet nyújt a magyar föld és a magyar gazdák számára". Szerinte az új jogszabály történelmi lépést jelent a magyar föld védelméhez, mert hatékonyan tudja megakadályozni, hogy Magyarországon külföldiek földet szerezhessenek.