Vége a strandidőnek, itt a vihar és jégeső

2013.06.22. 09:21 Módosítva: 2013.06.22. 18:56

Szombat délután négyre az Országos Meteorológiai Szolgálat már az egész ország területére másodfokú, narancs riasztást adott ki, több helyen pedig komoly károkat okozott a vihar.

Az Időkép már reggel megírta, hogy vége az egy hete tartó rekordmelegeknek: északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg Magyarországot, jönnek a gomolyfelhők és a heves zivatarok. Reggel 7:30-kor Székesfehérvár környékén már égzengésre ébredhettek a lakók. A zivatarcellák délnyugat felől északkelet felé mozogtak.

Kora estétől nyugat, délnyugat felől a Dunántúlon, majd később a középső országrészben egy újabb zivatarrendszer kiépülése várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A zivatarok délnyugatról északkelet felé helyeződnek át, és nyomukban már nagyobb eséllyel alakulhat ki akár több helyen is károkat okozó szélroham. Akár 100 km/h-t meghaladó lökések lehetnek, és 3 centisnél nagyobb jégdarabok. A zivatarrendszer késő este, éjszaka tovább fejlődik kelet felé, majd hajnaltól várhatóan fokozatosan veszít erejéből.

Vasárnap napközben a keleti, északkeleti országrészben a legvalószínűbb intenzív zivatar. Itt továbbra is előfordulhat néhol 80 km/h feletti szélroham, akár felhőszakadás és nagyobb méretű jég is. Az ország más részein is lehet zivatar. Hűvösebb lesz, mint szombaton: a napi középhőmérséklet vasárnap jellemzően 25 fok alatt alakul.

A koponyeg.hu szerint hétfőn az erős, viharos északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe, így 30 fok helyett csak 26 lesz napközben. A napos idő mellett főleg délutántól erősen megnövekedhet a felhőzet, és szórványosan valószínű zápor, zivatar. Kedden és szerdán szeles, borongós, az évszakos átlaghoz képest hűvös időre van kilátás, sok záporesővel. A csúcsértékek csak 20-22 fok körül szóródhatnak. Csütörtöktől fokozatos melegedés kezdődhet, és akár a 30 fokok is visszajöhetnek.