Egy színpadon Bajnai és Mesterházy

2013.06.23. 13:00 Módosítva: 2013.06.23. 14:02

10 év kihagyás után most szombaton és vasárnap újra megrendezték a Balatonszárszói találkozót Farkasházy Tivadar házának kertjében. Sok szempontból más ez, mint a régi találkozók. Az egyik, hogy attól függetlenül, hogy politikus-mentesnek lett meghirdetve az esemény, gyakorlatilag itt van mindenki, aki az ellenzékben miniszterelnök-jelölt lehet, és ebből most van legalább kettő. A másik, hogy az idei az első olyan találkozó, melyen nem vesz részt a kormány oldaláról senki. Sem egy politikus, sem a kormány szellemi holdudvarából egy művész, vagy bármilyen közéleti szereplő. Leszámítva a maffiabaloldalozó tüntetőket, de ők hamar leléptek.

Elnézést, nekem ez nem hiteles

A szombati könnyed bevezetőest után ma, vasárnap délelőtt 10 óta 5-10 perces beszédeket mondanak politikusok, filozófusok, írók. Nem nehéz kitalálni, mi a téma: a kormányváltás. Gyakorlatilag mindenki arról beszélt, hogy valaki most már adja be a derekát, hogy valaki más most már mint közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt induljon neki a választásnak. Hogy ki legyen az az ember, azt sem olyan nehéz kitalálni: Bajnai Gordon. Nem lennék most Mesterházy Attila helyében.

A beszédeket Konrád György kezdte, aki egy korábbi bécsi kiállításmegnyitón már elmondta nekünk, hogy szerinte hiába jószándékú Mesterházy Attila, azért miniszterelnöknek inkább Bajnai Gordont tudja elképzelni. Úgy fogalmazott most, hogy a két politikus egy tandem biciklin ülve el kell, hogy döntse, ki fog kormányozni és ki az, aki csak tapos. És szegény Mesterházy Attilának csak a taposás marad ebben a leosztásban, legalábbis Konrád szereposztásában. Konrád komoly érvvel élt Bajnai mellett: “egyszer már jól szerepelt”. Az író szerint ha Orbán Viktor megnyeri a következő választást is, akkor Mesterházy soha nem lesz itt miniszterelnök. Gondolom arra kéri ezzel az MSZP-s politikust, hogy most adja föl az ilyen irányú terveit, aztán majd ha Bajnai csinált egy normális országot, még vissza lehet rá térni. Micsoda ajánlat!

Konrád után Paul Lendvai szólt pár percet a közönséghez, aki elmondta, hogy az a három miniszterelnök, aki itt van Balatonszárszón (Gyurcsány, Bajnai, Medgyessy) Orbánnal ellentétben nem bántotta az alkotmányt. Majd Heller Ágnes kapott vastapsot, miután elmondta, hogy valakinek le kell mondani valaki javára, hogy reménykedhessünk. Heller szerint nem kell félni attól, ha most még kevés százalékot mérnek az Együttnek vagy az MSZP-nek, mert a választások eredményei még meglephetik az embert. “Korszakváltásról beszélnek ilyen nagyon öreg emberek, akik nem is fogják megérni. Elnézést, nekem ez nem hiteles” - magyaráz közben egy fiatal lány egy idős néninek az árnyékban.

Bajnai vs Mesterházy

És délre elérkezett a várva várt pillanat: egy színpadon Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. Mivel egyetlen mikrofont kaptak, így a párbeszédre nincs esély. Sorsot húznak, hogy ki kezdjen. Mesterházy nyer és átengedi Bajnainak a lehetőséget, aki bele is kezd. Szerinte ha nem váltjuk le az Orbán-rezsimet, az ország gazdasági és társadalmi szempontból is összeomlik. A fiatalok elköltöznek, a gazdaság megreked, az EU-tól elfordulunk. Bajnai szerint az egyetlen hely, ahonnan pénz jön ebbe az országba, az az Unió: ha az nincs, ennek az országak vége. Végül elmondja azt a mondatot, amit egy miniszterelnöknek készülő embertől elég furcsa hallani: “Visszajöttem a politikába, mert rendkívüli állapot van, de nem szívesen tettem.” És ezt így hogy, kérdezné Tornóczky Anita.

Mesterházy kezd, aki rögtön látványosan leszaladt a színpadról és kezet rázott Konrád Györggyel és azt mondta neki, hogy köszönöm. Mármint azt, hogy Bajnait támogatja, nem őt. Milyen gáláns. Ezután egy remek húzással bosszút áll a Horn Gyulát valószínűleg kétharmados arányban gyűlölő közönségen, és felállíttatja őket, hogy emlékezzenek meg az elhunyt miniszterelnökről. Mesterházy azzal folytatja, azt álmodta, hogy Orbán veszít a választáson, majd gratulál az utódjának. Hogy kit álmodhatott az utód szerepébe, az mondjuk nem derült ki. Mindegy is, a lényeg, hogy az MSZP-s politikus szerint nem csak a választásokig lesz harc, hanem utána is. “Ha megnyertük a választásokat, utána ugyanolyan ellenzékünk lesz, mint Gurcsány Ferencnek” - mondta. Mesterházy szerint ebben a választásban nincs ezüstérem, és az MSZP az aranyérmet szeretné megszerezni.

Végül Farkasházy Tivadar egy-egy BMX-et adott át Bajnainak és Mesterházynak, Bajnaién B., Mesterházyén M. jelöléssel, és a kezükbe kaptak hozzá egy X feliratú táblát. A 444.hu munkatársa szerint aki szóviccel akar választást nyerni, az őt megvette. Ha ez nem lett volna elég, végül a szünet előtt még Ferge Zsuzsa dobta fel a hangulatot pár mondattal.

A rövid szünet után Somogyi Zoltán arról beszélt, hogy a legnagyobb lelkesült hangulatban is érdemes tudni, hogy a miniszterelnököt általában a legnagyobb nyertes párt szokta adni. Talán erről beszélhettek tegnap Ujhelyi Istvánnal a kertben felállított focikapuban.