Előd
9 °C
17 °C

Otthonokat is tönkretett a vihar

2013.06.23. 09:25

A szombati viharok miatt országszerte kétszázszor volt szükség a tűzoltók beavatkozására, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Hajdu Márton vasárnap reggel. Elsősorban az erős szél és a jégeső okozott gondot. Száztíznél is több esetben kidőlt fa, épületben keletkezett kár miatt riasztották a tűzoltókat. Több helyen a nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítására volt szükség.

A viharban több lakóépület is megrongálódott. Emiatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4 embernek kellett elhagynia lakhatatlanná vált otthonát, mondta a helyettes szóvivő. Vas megyében Ikervár, Pecöl és Megyehíd településeket sújtotta leginkább a vihar. Ezeken a helyeken is lakóházak károsodtak.

Hajdú-Bihar megyében Körösszakál településen okozta a legnagyobb kárt a vihar, a szél leszakította a sportcsarnok tetejét. Körösszakálon a meteorológiai szolgálat már délután óránként 123 kilométeres erősségű széllökést is regisztrált. Pest megyében Cegléden az intenzív jégeső 19 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg.

Szolnok térségében két tömegrendezvényt is félbe kellett szakítani a szombat esti vihar miatt. Az egyik a Tiszavirág fesztivál volt. A főszervező még a zivatar kitörése előtt a színpadról tájékoztatta a kétezer fesztiválozót a veszélyhelyzetről és befogadóhelyekről. Az emberek tudták, hol kereshetnek menedéket. A másik rendezvény a besenyszögi falunap volt, itt 1500-an szórakoztak. A figyelmeztetést ők is időben megkapták, így itt sem sérült meg senki, mondta el a megyei katasztrófavédelmi szóvivő, S. Tóth Anikó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetése a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt több megyében is érvényben van vasárnap.