Kövér megbénította a Jobbik frakcióját

2013.06.24. 13:02 Módosítva: 2013.06.24. 13:12

A parlamenten kívül rekedtek hétfő reggel a Jobbik parlamenti frakciójának alkalmazottai. Nem tudtak bejutni az épületbe a képviselők személyi titkárai, a frakció szakértői és meghívott vendégei. „Törvénytelen módon letiltották a belépőkártyáikat, megakadályozva, hogy belépjenek a munkahelyükre” – mondta el Novák Előd az Indexnek, hangsúlyozva, hogy a tiltás magukat a képviselőket nem érinti.

Kicsinyes bosszú

A Jobbik alelnöke szerint Kövér László kicsinyes bosszút állt azért, mert pénteken az elnöki pulpitus mögötti részt elfoglalva a frakció tagjai megakadályozták, hogy a Fidesz gördülékenyen megszavazza a 2014-ben életbe lépő földforgalmi törvényt. „A törvény elfogadása szabálytalan volt, bízom benne, hogy ezt megállapítja majd Áder János is” – mondta Novák, aki szerint a házszabályellenes elfogadásra hivatkozva a frakció Szabó Máté ombudsmanon keresztül az Alkotmánybírósághoz is fordul majd a törvény miatt, amelyről a Jobbik követelése ellenére nem név szerinti szavazást tartottak.

A frakció több tagja pénteken az elnöki pulpitus mögötti részre felvonulva egy molinót feszített ki, amelyen az állt: „A magyar föd átjátszása idegeneknek: hazaárulás!”. Levezető elnökként Latorcai János kezdeményezésére a parlament fideszes többsége megszavazta a jobbikosok kizárását a parlament pénteki munkájából.

Gyorsan jött a tiltás

„Pénteken már kifelé menet érvénytelen volt édesanyám belépője” – hozott egy közeli példát Novák, akinek édesanyja a parlamentben is vigyáz Novák és Dúró Dóra közös gyermekére, miután a kéthónapos csecsemő mellett az édesanya továbbra is ellátja munkáját a parlamentben. „A babavigyázóink kitiltásával a feleségem munkáját is lehetetlenné tették" – mondta az alelnök.

A 43 jobbikos képviselő elől elzárták az elektronikus beléptetőrendszert is, így nem tudják alkalmi tárgyalópartnereiket sem fogadni a parlamentben.

Kövér gyáva

„A házelnök szereti játszani az osztályfőnököt, de mégsem merte átvenni a levezető elnök teendőit Latorcaitól, mert gyáva volt és nem tudott volna megbirkózni a helyzettel” – mondta Kövér Lászlóról Novák, hozzátéve, hogy a „kicsinyes és törvénytelen” akció miatt akár bírósághoz is fordulhatnak a házelnök hivatali visszaélésére hivatkozva, de felmerülhetnek kártérítési perek is a munkahelyükről kitiltottak esetében. „A letiltás, amiről minket nem is értesítettek, több mint száz embert érint” – mondta Novák, megjegyezve, hogy egyelőre azt sem tudni, meddig marad érvényben a rendelkezés.

„A ránk vonatkozó büntetések nem érdekelnek, ha akarnak, szabjanak ki pénzbírságot, a föld védelme ennél fontosabb” – jelentette ki a 33 éves politikus.

Addig, ameddig

Az Országgyűlés Sajtóirodáján megkeresésünkre közölték: a Jobbik frakció egyéb szakértőinek, illetve vendégeinek parlamenti és irodaházi belépésére vonatkozó tiltása visszavonásig marad érvényben.

„Az Országgyűlés munkájának megzavarásában érintett képviselők esetleges fegyelmi szankciójáról a későbbiekben születhet döntés” – állt az írásos válaszban.

A nyáriszünetet a parlament ugyan megkezdte, ám szerdán és csütörtökön újabb rendkívüli ülés lesz. A napirendi pontok között lesz a Margitsziget is, amelyet a Fővárosi Önkormányzat közvetlen igazgatása alá helyeznek, elvéve a városrészt a XIII. kerülettől.

Talán nem kell ellenzéki összefogás

Miután az Alkotmánybírósághoz csak a parlamenti képviselők negyedének támogatásával fordulhat a parlament, a Fidesz ellenében csak akkor születhet ilyen papír, ha azt a Jobbik mellett az MSZP is aláírja. Novák azonban reméli, hogy erre nem lesz szükség, a földförgalmi törvény kapcsán, de „nem elképzelhetetlen″.

Egyelőre Áder józan belátásában bíznak a Jobbiknál, ezenkívül tiltakozó akciókban gondolkodnak, de részleteket Novák nem árult el.