A bíróság elkaszálta a Kétfarkú Kutya Pártot

2013.06.24. 14:10 Módosítva: 2013.06.24. 16:26
A bíróság ezen a néven nem veszi őket nyilvántartásba. Kovács Gergely szerint felháborító, hogy pont azt a pártot próbálják ellehetetleníteni, amelyik már nyolc éve következetesen kiáll a rezsi teljes eltörlése mellett.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Kétfarkú Kutya Párt bejegyzését, mert a nevük nem felel meg a „névvalódiság” törvényi követelményének. Ezzel a bíróság gyakorlatilag azt mondja, hogy a név megtévesztő. Más néven viszont nyilvántartásba vennék a pártot.

A Kétfarkú Kutya Párt tiltakozik. „Lévén, hogy nyolc éve ezen a néven tevékenykedünk, viszonylag nyilvánvaló, hogy akkor lennénk megtévesztőek, ha bármi más lenne a nevünk, hiszen e néven ismer minket mindenki″ – Kovács Gergely az MKKP-tól az Indexnek elmondta, még maguk sem értik, hogy a bíróságnak konkrétan mi a baja: például, hogy általában a „kétfarkú kutya″ név nem jó (nem létezik a jelölt tárgy? fallocentrikus felhangok?), vagy hogy a pártot tartják méltatlannak a név viselésére. A hiánypótlási felszólításra egyébként számítottak: „Az ilyen kérelmeket mindig visszadobják. Az viszont megdöbbentett minket, hogy pont a nevünket nem fogadják el″.

papir-953x1024
Fotó: MKFKP

„Felháborítónak tartjuk, hogy a független magyar bíróság pont azt a pártot próbálja ellehetetleníteni, amelyik már nyolc éve következetesen kiáll a rezsi teljes eltörlése mellett″ – tette hozzá Kovács Gergely. „Természetesen a névből nem engedünk. Jogászaink harcban állnak. A kormány még a helyén van.″

Egyelőre egy új Facebook-oldallal tiltakoznak: az új név Elnézést Kérünk, Akkor Mégsem Kétfarkú Kutya Párt. Azt viszont még nem tudják, a bíróságon pontosan hogyan fognak védekezni: „Majd holnap írunk vmi sajtóközleményt″, olvasható az oldalon. Kovács Gergely azonban az Indexnek délutánra exluzív tájékoztatást ígért – kis szerencsével még a bírósági végzést is megmutatják nekük.

A Kétfarkú Kutya Párt még májusban kezdeményezte a nyilvántartásba vételt: a blogjukon lévő kép szerint biztosra mentek, és a beadványt egy nagy köteg pénz kíséretében nyújtották be.

A nyilvántartásra vételre azért van szükség, mert országgyűlési választásokon egyesületek nem, csak pártok indulhatnak. 2012-ben még szó volt róla, hogy ezen változtassanak: Bajnaiék felbukkanása után azonban a Fidesz úgy döntött, inkább meghagyják a régi rendszert.

A bírósági tiltás máskülönben szokatlan: a 2010-es országgyűlési választások előtt nyilvántartásba vették az SMS Demokrata Pártot, 2002-ben pedig csak azért vonták meg a párt-státuszt a Peches Üldözöttek Szövetségétől, mert nyolc éven keresztül egyetlen jelöltet sem bírtak elindítani.

Ha a „névvalódiság″ követelményét hirtelen komolyan vennénk, akár a Fidesz is bajba kerülhetne, hiszen a párt nevében szereplő „fiatal″ szó egyre kevésbé fedi az igazságot.