Szerződés nélkül él 9 éve fertődi kastélyban

2013.06.24. 19:06
Nem született írásos megállapodás az állami tulajdonban lévő Esterházy-kastély lakosztályának használatáról, amelyet 2004-ben adtak át Esterházy Antal hercegnek. Az arisztokrata azután költözött – Belgium mellett részben – Magyarországra, hogy összeveszett az 1,1 milliárd eurós családi vagyont kezelő ausztriai alapítvány vezetésével.

Az ősök nevében köszöntötte a napokban Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány tagjait a fertődi kastélyban tartott kihelyezett ülésen Esterházy Antal. A hercegi család tagja házigazdaként vett részt a kastély felújított marionettszínházának átadási ünnepségén, ahol azt hangoztatta, hogy munkálatok nyomán a fertődi épületegyüttes Magyarország egyik „kulturális ablaka" lehet a világ felé.

Az állami tulajdonban lévő Esterházy-kastélyról Orbán Viktor a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítményeként beszélt, amely előtt egy plebejus kormánynak is tisztelegnie kell. A kastélyra az elmúlt években több mint ötmilliárd forintot, nagyrészt uniós forrásokat fordított az állam.

Az épület azonban nem csupán turisztikai célpont, hanem Esterházy Antal és barátnője lakóhelye is. A herceg kilenc éve kapott meghívást, hogy az épületegyüttes „fővédnökeként” költözzön Fertődre.

A meghívás akkor éppen kapóra jött a hercegnek, aki 2002-ben összekülönbözött az Esterházy-vagyont kezelő alapítványok vezetőjével. Az akkori híradások szerint Esterházy Antal azt kifogásolta, hogy Stefan Ottrubay, az Esterházy-alapítványok igazgatója megnyirbálta jogait, nem engedte részt venni a családi tanács ülésein, és lecsökkentette apanázsát. A viszály a több mint 1,1 milliárd euróra (mintegy 330 milliárd forint) becsült családi vagyont kezelő szervezetek takarékosabb működtetése érdekében bevezetett átalakítások után robbant ki.

Bár Ottrubay állítása szerint Esterházy Antalnak jelentős magánvagyont juttattak, ami lehetővé teszi, hogy társadalmi helyzetének megfelelően éljen, a herceg a takarékosság jegyében elfogadta a magyarországi meghívást. Így Esterházy Antalnak 2004-től nem csupán Brüsszelben van lakása, hanem a fertődi kastélyban is rendelkezésére áll egy lakosztály.

Az állami tulajdonú kastélyokat fenntartó Forster Központtól próbáltuk megtudni, hogy az állam milyen feltételeket biztosított a főnemes számára, így többek között azt, hogy mekkora a lakrésze a kastélyban, illetve, hogy fizet-e rezsit.

A Forster Központtól azonban azt az információt kaptuk, hogy az Esterházy-kastély korábbi kezelőjének, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának iratai között nincs olyan, amely dokumentálná, hogy az arisztokrata család sarja pontosan milyen feltételekkel használhatja az épületet. „Nincs tudomásunk olyan dokumentumról, amelyben az állam Esterházy Antalnak lakrészt adományozott volna” – írta az Indexnek Róna Katalin a Forster Központ sajtófőnöke, aki azonban óva intett attól, hogy az Esterházy-család sarját a papírok hiánya miatt jogcím nélküli használónak nevezzük.

Róna Katalin elmondta, hogy Esterházy Antal 2004 egy úgynevezett fővédnöki nyilatkozatot írt alá, amelyben „kinyilatkoztatta”, hogy segíti a kastély teljes fizikai és szellemi revitalizációját, és ezen a téren támogatja a kormány, illetve az azóta már megszűnt Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tevékenységét. Ez a dokumentum azonban semmilyen utalást nem tesz a lakhatásra.

Megkerestük Esterházy Antal herceget is, ám a fertődi kastélyban telefonvonalán csak barátnőjét sikerült elérni, aki annyit elmondott, hogy a herceggel többnyire Brüsszelben élnek, a fertődi lakosztályról, illetve a megállapodással kapcsolatos részletekről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.