Budai választókörzeteket ír át Rogán

2013.06.25. 17:13 Módosítva: 2013.06.25. 21:10

Technikai okokból szükséges néhány - elsősorban budai - választókörzet határának módosítására - közölte kedden Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, jelezve ugyanakkor, hogy az erről szóló törvénymódosítást csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés.

A politikus sajtótájékoztatóján kifejtette: a napokban zajlik le a települési jegyzőkkel az az egyeztetés, amelyen tisztázzák, hogy a kijelölt parlamenti választási körzethatárok között technikailag lebonyolítható-e a voksolás. Példaként említette, hogy Budán több technikai probléma is felmerült egyes határvonalak esetében. Hangsúlyozta, nem tartalmi, hanem például házszámváltozásból fakadó technikai változtatásokról van szó.

Kedd délelőtt a parlamenti pártok képviselői négypárti egyeztetést tartottak éppen amiatt - folytatta -, hogy a parlamenti választásról szóló törvényt módosítani kell a választókörzet-határokkal kapcsolatban.

A Fidesz frakcióvezetője délutáni sajtótájékoztatóján még azt közölte, az erről szóló törvénymódosítást - miután az ellenzék nem támogatta a házszabálytól eltérést - csak szeptemberben fogadja majd el az Országgyűlés.

A Hír Tv esti műsorában viszont Rogán Antal azt mondta: az a véleménye, hogy ezt a döntést nem lehet őszre halasztani. Ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a parlament csütörtökön és pénteken tárgyalja meg és fogadja el a körzethatárok módosítását.

A nyári rendkívüli ülésszakot tartó Országgyűlés a tervek szerint ezen a héten szerdán és csütörtökön ülésezett volna utoljára a nyári szünet előtt.

A választások legitimitása miatt fontos, hogy néhány választókerület határát módosítsák - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője kedden az MTI-nek. Pálffy szerint a technikai jellegű változtatások nagyon fontosak, hogy "a választást meg tudjuk tartani", és ne kérdőjelezhessék meg a választások legitimitását. Mint kifejtette, a jegyzők jelezték a problémákat, például hogy választókerületi határoknál felcserélték az utca két oldalát.

A Jobbik kávézóban egyeztet

A frakcióvezető megjegyezte azt is, a kormánypártok biztosították annak lehetőségét, hogy a pártok szakértőkkel is meg tudjanak jelenni a keddi négypárti egyeztetésen. Ezzel arra utalt, hogy Dúró Dóra Jobbik-szóvivő a tanácskozás után azt mondta, a Fidesz kezdeményezte találkozó helyszínét azért tették át a Parlamentből egy kávézóba, hogy a beléptetéssel kapcsolatos helyzet megoldódjon. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint az Országgyűlés sajtóirodájának közlésével ellentétben - a földtörvény elfogadásakor végrehajtott akciójuk miatt - továbbra sem tudnak belépni a képviselői irodaházba a jobbikos képviselők személyi titkárai.

Dúró Dóra sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy a Fidesz nem tudja tartani a június 30-i törvényi határidőt a választókerületek meghatározására, ami szerinte különösen aggályos kevesebb mint egy évvel az országgyűlési választások előtt.