Kidobatásaink története

2013.06.25. 16:05

Két napja az Indexet kidobták az ellenzéki értelmiség és politikai elit csúcstalálkozójának szánt eseményről, Balatonszászóról. Az ok a rendezvény előestéjéről készült beszámolónk volt. Minden jóban van valami még jobb, nosztalgiázzon velünk olyan eseménnyekkel, amikben csak az a közös, hogy az Index szűrét látszólag érthetetlen módon kitették, és szavazzanak, melyik volt önök szerint a legmeghökkentőbb.

 

Schmuck és a Tisztelet Társasága

A 2006-os kampány minden szempontból ontotta magából a hülyéket és a hülyeségeket. Mindjárt a nemhivatalos kampány kezdetén, 2005 szeptemberében tudósítóink Schmuck Andor rendezvényéről terveztek nívódíjas beszámolót írni, az eredmény azonban minden képzeletet fölülmúlt. Schmuck Andor ugyanis úgy dobatta ki kollégáinkat a helyszínről, ahogy csak a legnagyobbak tudják. Előbb mosolyogva rájuk biccentve a hogylétük felől érdeklődött, majd ahogy távozott, megjelentek a biztonsági emberek, és éppen Schmuckra hivatkozva taszigálták arrébb őket. Klasszikus maffiózó módszer, a joviális maffiafőnök még meglapogatja a kivégzésre váró vállát, majd távozik, a véres jelenet már nem érdekli.

Winkler, Bazsó és a Munkáspárt

Ugyanez a kampány, sőt a csúcson, a választás éjszakáján, a munkáspárti pártközpontban tartott buli vált hirtelen egy Váci utcai lehúzós lokállá, ahol a meghívott vendégek örülhettek, hogy nem verték agyon őket. Winkler és Karotta látogatták végig a pártrendezvényeket, amikor a Munkáspárthoz érkeztek, személyesen a párt sajtófőnöke Székely Péter, elképesztő dramatrugiai érzékkel mutatta be, milyenek voltak azok az ötvenes évek.

Karottát és Winklert kidobják a Munkáspárttól

Székely kvázimonológjából egyszerűen nem is tudunk kiragadni egyetlen mondatot sem, az egész csodálatos onnan kezdve: hogy Székely elveszíti a türelmét, mikor Winklerék a pártelnököt keresik, és előbb „van akkreditációjuk? Hol van?" felkiáltással a sarokba szorítja őket, majd a visszavonuló indexesek nyakához szorítva a kést, nekikezd minden idők egyik legbrutálisabb mondatának. „Aprócska. Aprócska lapoktól nem. Aprócska lapoknak nem adok kedvezményeket". A drámai csattanó, hogy mégsem száműzik Winkleréket egy távoli kőbányába, Székely futni hagyja őket, de még odahajol: „legközelebb mi is szórakozni fogunk" - mondja, és az ember nem mer belegondolni, mi játszódhat le ebben a pillanatban a sajtófőnök lelkében.

Mit csinálna a KISZ, ha még élne?

Az eddigi főleg baloldalra jellemző kidobási hullámot meglovagolva 2007-ben egy egyébként viccesnek indult eseményen, a KISZ alapításának 50. évfordulójára szervezett megemlékezésen váltak munkatársaink a vérre vágyó egykori balos szervezők áldozataivá. A riport ugyanis itt egy valódi kidobással végződött, szó szerint karon ragadva videósainkat, „takarodó van" felkiáltással az utcára penderítették őket. Az eseményről Szily László beszámolóját itt olvashatják, a videó az eseményről itt látható.

Hajnal vezesse léptedet!

Amikor az ország házából tiltották ki az Indexet

2011-ben már nem a bal, hanem a jobboldal ragadtatta el magát, ráadásul olyannyira, hogy már nem is egy saját eseményről, hanem a Parlamentből dobta ki Kövér László házelnök az Indexet. Kétszer. Először több más szerkesztőség munkatársaival együtt fotósaink kerültek tiltólistára szeptemberben, miután a karzatról készült képen mutattuk meg Orbán Viktor beszédét.  Ezután pedig egy ártatlan karácsonyi műsor, Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergely vidám dalából készült klip, annak parlamenti forgatása bőszítette fel a Tisztelt Ház vezetését.

Nem volt elég a kétharmad (parlamenti dal)

Szárszó és a nyilvános WC

Melyik a legmeghökkentőbb kidobás?

Eljutottunk a hétvégi eseményhez, amikor Szárszón Farkasházy Tivadar humorista tíz év kihagyás után ismét megrendezte a szárszói találkozót. Annyira érdekes volt az esemény, hogy Német Tamás és Panyi Szabolcs a házigazda wc-jéről is publikáltak képet a beszámolójukba (egyébiránt Újhelyi István parlamenti alelnök is a wc-s témát forszírozta, igaz, ő a toitoi budikat találta annyira érdekesnek, hogy a Facebookra posztolja a képeket). A szombati eseményről szerzőink cikke vasárnap reggel jelent meg, néhány óra múlva pedig eljutott Farkasházyig, aki miután azonosította őket, kidobta őket a buliról.

Számos más esetben váltak kollégáink akaratukon kívül egy esemény tudósítóiból magukká a szereplőkké, hirtelen ezek jutottak eszünkbe. Ha önöknek vannak további emlékeik, írják meg nekünk, ha ebből is ki tudják választani a legmeghökkentőbb kiebrudálást, szavazzanak, melyik volt az!