Magyarok is emlékeznek a híres huszárra

MTI/Index
2013.06.25. 14:17

A pozsonyi magyar nagykövetség közölte, hogy Balogh László nagykövet mindenképpen képviseli majd Magyarországot Skultéty László huszár földi maradványainak szlovákiai újratemetésén, ahol magyar beszéd is elhangzik majd. Az újaradi temetőben májusban kihantolt és szülőfalujába, a szlovákiai Hegyesmajtényban (Mojtín) átszállított Skultéty ünnepélyes újratemetésére katonai tiszteletadás mellett június 27-én kerül sor.

A napokban Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár a budapesti szlovák nagykövetnél nehezményezte, hogy a szlovák fél előzetesen nem tájékoztatott a 182 éve meghalt Skultéty kihantolásáról és átszállításáról. Ezen kívül azt is kérte a szlovákoktól, hogy az újratemetés alkalmával biztosítsanak lehetőséget magyar felszólalásra, és a felállítandó emléktábla is legyen többnyelvű.

Eva Gábrisová, Hegyesmajtény polgármestere, a huszár újratemetésének kezdeményezője azt nyilatkozta, hogy az emléktáblák négy nyelven, szlovákul, magyarul, németül és angolul is megemlékeznek majd a falu szülöttéről.

Az ahogy arról korábban mi is írtunk, az akcióval az a probléma, hogy a Habsburg királyok alatt 81 év alatt 22 hadjáratban részt vett legendás katonát rettentő erőltetett módon akarják szlovákosítani. Ugyanis anakronisztikus a nacionalizmus előtti, teljesen más identitás-viszonyokra ráhúznia a nemzeti sémát. Skultéty egy részben szlovákok által lakott faluból származott, azonban 13 éves korától kezdve egy kizárólag német vezényleti nyelvű hadseregben nőtt fel. Huszárként azonban – függetlenül attól, hogy milyen etnikai háttérrel rendelkezett – egy tipikusan magyar fegyvernem magyar katonájává vált.