Jegelik az LMP frakcióalakítását

2013.06.26. 17:16

Miután a jobbikosoktól megvonták egyhavi tiszteletdíjukat, az Országgyűlés szerdai ülésének napirendjéről hirtelen levették az LMP frakcióalakítását célzó javaslatot, írja a fn.hir24.

Az LMP-frakció csak akkor alakulhat meg, ha módosítják a házszabályt, amelynek jelenleg hatályos szövege szerint képviselőcsoportot legalább tizenkét képviselő alakíthat. Ennek érdekében az alkotmányügyi bizottság módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolja, hogy három – ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerzett – képviselő is alakíthasson frakciót.

Az alkotmányügyi bizottság 21 igen szavazattal és három tartózkodással döntött úgy, hogy benyújtja a házszabály módosítását kezdeményező országgyűlési határozati javaslatot, az LMP frakcióalakításáról szóló eseti jellegű állásfoglalást pedig húsz igen szavazattal, három tartózkodás mellett hozták meg.

A lap tudósítójának nyilatkozó elempések a napirendről levételt (amiről nem tudni, hogy végleges döntés vagy csak késleltetik az alapítást) egyértelműen a földtörvény miatti balhénak tudják be.