A Margitszigetet és a Jobbik pénzét is elvették

2013.06.26. 14:40

Pörögött a szavazás szerdán az Országgyűlésben: döntöttek a Margitsziget sorsáról, módosították az egyház- és az oktatási törvényt, valamint állami engedélyhez kötötték az internetes szerencsejáték szervezését. Nem mellesleg döntöttek arról is, hogy megvonják a Jobbik-frakció egy havi fizetését.

  • A Fővárosé lesz a Margitsziget – az Országgyűlés változtatás nélkül elfogadta a Margitsziget-törvényt, ennek értelmében a Fővárosi Önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, és a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a területen található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni.
  • Újra lehet egyház minden vallási közösség. Újraszabályozta a parlament az egyházként elismerés rendjét, miután négy hónappal ezelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette.
  • Rendeletalkotási jogot kapott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság  (NMHH) elnökhelyettese az elnök kinevezéséig.
  • Ezentúl nem lehet ügyeket áthelyezni a bíróságok között.
  • Állami engedélyhez kötötték az internetes szerencsejátékokat. A magántársaságok így a jövőben öt évre kaphatnak engedélyt az internetes sportfogadás-szervezésre, ami után játéktípusonként évi 100 millió forint koncessziós díjat, továbbá kéthetente játékadót, negyedévente pedig felügyeleti díjat kell fizetniük. Az állami szerencsejáték-szervező alanyi jogon vehet részt az online szerencsejátékok szervezésében.
  • Megszavazták az egészségügyi dolgozók béremelését. Idén 30 milliárd forint jut erre. Az emelést a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából fedezik.
  • Módosították az oktatási törvény egyes részeit. Ezentúl automatikusan a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai lesznek a köznevelésben dolgozók és felhatalmazást kap a kormány, hogy- az óvoda kivételével – a nevelési-oktatási intézményekben alkalmazott vezetők körét és kötelező létszámát, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak körét, finanszírozott létszámát rendeletben állapítsa meg.