Újabb nevek röpködnek az őszödi összeesküvésben

2013.06.26. 13:08

Újabb neveket adott át a sajtónak a magát az őszödi beszéd kiszivárgásának "koronatanújának" tartó Szabó Bálint. Szabó a sajtótájékoztatón azt mondta, nem hagyja, hogy egy halott kutyával és egy tulajdoni lappal aláássák a szavahihetőségét a megélhetési politikusok.

A Heti Válasznak adott interjúja után a Demokratikus Koalícióból is távozni kényszerült férfi azt állította, hogy jóbarátja, a néhai Eduardo Rózsa-Flores a fideszes Bíró Márkhoz juttatta el az őszödi felvételt, amit a titokzatos Imrétől, Ferenctől és Katalintól kapott. Azt is hozzátette: erről Kepes András is tudott.

A sajtótájékoztató elején Szabó átadott egy petíciót a Belügyminisztérium meglehetősen zavarban lévő sajtófőnökének. A petícióban Szabó nem kevesebbet kért, mint, hogy a titkosszolgálatok fedjenek fel minden információt Rózsa-Flores életéről és haláláról, és ehhez kapcsolódóan az őszödi beszéd kiszivárgásáról is.

Az exfideszes, exMSZP-s Szabó ezúttal nem szerette volna elkövetni azt a hibát, mint az egész botrányt kirobbantó interjújában, mégpedig, hogy bármiféle kézzel fogható bizonyíték nélkül állít dolgokat, ezért a sajtótájékoztató egy pontján drámai feszültséget keltve a zakója zsebébe nyúlt, és előhúzott egy CD-t, ami "mindent bizonyít".

Bár CD-n nem szerepelt Rózsa-Flores kézírásával, hogy "Best of Imre, Ferenc és Katalin", a jelenlévő újságírókon mégis úrrá lett az izgalom, hogy most akkor ez itt, teljesen váratlanul egy történelmi pillanattá fog alakulni, és megtudjuk, az Igazságot. Szabó azonban biztosított mindenkit, hogy őt a hatályos jogszabályok nem jogosítják fel arra, hogy lejátssza a hangfelvételt, ami csak akkor fog kiszivárogni, ha a titkosszolgálat közzé teszi a saját a verzióját.

De mégis mi van akkor ezen a hangfelvételen? - szakadt ki a kérdés az egyik újságíróból, amire kínos és hosszú ideig tartó csönd után Szabó azt mondta, hogy a Rózsa-Flores és az őszödi beszédet neki átadó szocialista vezetők közötti párbeszéd mondatai hallhatóak a CD-n. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor készült a felvétel, mivel nem volt jelen, ami némileg ellentmond azon állításának, hogy éppen Eduardo kutyájára vigyázott, amikor a szivárogtatás történt. Az viszont állította, hogy a felvételt maga Rózsa-Flores adta neki, azzal a felkiáltással, hogy sose beszéljen erről az ügyről. "Eduardo védeni akar" - mondta Szabó hangsúlyosan jelen időben fogalmazva.

Szabó egyébként az ígérte, hogy ezentúl minden héten tematikusan fel fog fedni egy nevet - összesen hetet - amely teljessé teszi majd az őszödi beszédtől a 2006 őszi zavargásokig tartó események láncolatát. A szerdán meglebegtetett név, Bíró Márk, a Nógrád megyei Fidelitason keresztül kapcsolódik Rózsa Floreshez, akinek egyébként valóban a birtokába jutott az őszödi beszéd. Szabó szerint Bíró és Rózsa Flores közeli barátságot ápoltak egymással, és a Bolíviában meggyilkolt katona élénken érdeklődött a nógrádi Fidelitas tevékenysége iránt. Bírót egyelőre nem sikerült elérnünk.

A "koronatanú" Kepes András nevét is bedobta, mondván, nála is vannak az ő igazát bizonyító hangfelvételek. Kepes ezt az Indexnek cáfolta. "Ez egy hazugság. Én erről az egész ügyről nem is tudtam, csak a sajtóból értesültem róla".