Magyarul kiálthatunk rendőrért Horvátországban

2013.06.26. 10:13

Magyarország, ahogy az előző években, idén is küld rendőröket a horvát tengerpatokra a strandszezon idejére. Persze nem nyaralni, hanem hogy segítsék a horvátországi társszervezet munkáját.

A police.hu közléménye szerint a magyar hatóságok a turistaövezetekben a magyar nyarlókkal kapcsolatos ügyek intézésében segítenek majd: felvilágosítást adnak például orvosi ellátásról, elveszett tárgyakkal kapcsolatos ügyintézésről, útba igazítanak, és ha kell, figyelmeztetnek. A magyar rendőrök a közlekedési balesetekkal kapcsolatos eljárásokban is részt vesznek, és néha tolmácsolnak is. Főleg Zadarban és környékén, illetve a közeli szigetek látogatottabb részein találkozhatunk majd hazai egyenruhásokkal.

Horvátországba tavaly 323 ezer magyar utazott, 11 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben. Mégis mivel déli szomszédunk július 1-jétől EU-s tagállam, és így a szintén tagoknak a határátkelés egyszerűbbé válik, a turistacélpont idén nyaralódömpingre számít. Horvátország a vámmentes értékhatárt is eltörli, a mostanihoz képest nem egy esetben tízszeresére vagy afölé emeli a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyiségét. Ráadásul idén az idegenforgalmi szolgáltatások áfáját is csökkentették. És ha ez még mindig nem lenne elég, februárban a kormány azt is bejelentette: 2020-ig 9 milliárd dollárt tervez befektetni a turizmusba, hogy az ország bekerüljön a világ 20 legvonzóbb nyaralási célpontja közé.