Még mindig nem alkotmányos az infotörvény

2013.06.26. 16:46 Módosítva: 2013.06.26. 16:50

Az országgyűlés nem vette figyelembe a köztársasági elnök ajánlásait az információs törvény módosításával kapcsolatban, így több vitható passzus is benne maradt, ezért az új infotörvény –amelyet a közérdekű adatigénylések korlátozásának érdekében hoztak a trafikbotrány kirobbanásakor – még mindig alkotmányellenes a TASZ, a Transparency International és a K-monitor szerint. A szervezetek ezért nyílt levélben kérték meg Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, Darák Pétert, a Kúria elnökét és Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezzék az Alkotmánybíróságnál a törvény semmissé tételét.

A jogvédő és korrupcióellenes szervezetek főként a „közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére" irányuló adatigénylésre vonatkozó módosításokat kifogásolták. Álláspontjuk szerint jogbizonytalansághoz vezet, hogy nem állapítható meg, pontosan mit jelent az egyes szervek gazdálkodásának „átfogó, számlaszintű”, illetve „tételes” vizsgálata. Ez a törvény indoklásából sem derül ki.

További probléma, hogy az új törvényből az sem derül ki pontosan, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak azoknak az adatigénylőknek, akiknek a kérését visszautasították. Korábban egyszerűen a bírósághoz fordulhattak – és ez még most is egy lehetőség –, de az új törvény bizonyos esetekben a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz fordulásra jogosítja fel az adatkérőt, és nem világos, hogy a bírósághoz csak az esetben fordulhat-e az illető, ha NAH-val már konzultált. Az sem világos, hogy az elutasított adatigénylőnek vagy az adatkezelőnek kell-e bizonyítania azt, hogy a közérdekű adatok megismerése nem irányult „közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére.”