no

Újabb árhullám miatt lezárják a győri rakpartot

2013.06.26. 15:57 Módosítva: 2013.06.26. 21:41

Szerda délután 16 órakor az újabb árhullám miatt lezárják a forgalom elől a győri Móricz Zsigmond rakpartot - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. Ettől az időponttól a Kossuth hídra sem lehet felhajtani, kivéve azokat, akik Révfalu felől a Káptalan dombra igyekeznek. A City buszok terelőútvonalon közlekednek, a gyalogosok és a kerékpárosok előtt továbbra is nyitva a híd.

A GYŐR-SZOL Zrt. a Duna és mellékfolyóinak áradása miatt Győrben, a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót  június 26-án 16 órakor lezárja.

A vízügytől kapott információk szerint a Rába rövidesen ismét kilép a medréből, így a parkolás itt nem biztonságos. A szolgáltató kéri az ott parkoló járművek vezetőit, hogy autóik biztonsága érdekében mielőbb hagyják el a területet.

A szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont döntése alapján a június 29-30-ra tervezett Szent László Napok programjai elmaradnak. A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint az esemény időpontjában a Mosoni-Duna folyó vízszintje és a talajvíz emelkedése miatt a rendezvény helyszíneként megjelölt Aranypart alkalmatlanná válik a programok lebonyolítására.

Az esemény közelsége miatt új, megfelelő helyszín kijelölésére és a programok biztonságos áthelyezésére sajnos nincs lehetőség, ezért a lakosság megértését kérjük.

A június 27. csütörtöki Városi Szent László Nap rendezvényei, a Díszközgyűlés, a Koszorúzási Ünnepség, az Ünnepi Szentmise, a Körmenet, a Hangverseny és a kísérő programok természetesen változatlan formában és helyszíneken lesznek megtartva.

Nagybajcsnál csütörtökön tetőzik a Duna

Csütörtökön várhatóan 540-560 centiméteres szinttel tetőzik a most levonuló kisebb dunai árhullám Nagybajcsnál - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) szerdai tájékoztatójában. A hónap eleji áradáskor itt 907 centiméter volt a csúcs.

A közlés szerint ez a szerda reggelihez képest 50-70 centiméteres szintemelkedést jelent, a tetőzéskor a vízoszlop magassága csak kismértékben, rövid időre haladja meg a másodfokú készültség alsó határát. Győrnél reggel 373 centimétert mértek, a rakpart 430 centis szintjét várhatóan csütörtökön reggel éri el a folyó. (A városüzemeltetési társaság nemrég jelezte, hogy ezért délután négy órától lezárták az egyik belvárosi, folyóparti parkolót.) Az Éduvízig tájékoztatása szerint reggel Mosonmagyaróvárnál 139 centiméter volt a Lajta szintje; itt az éjszakai órákban, 150-160 centiméteren várják a tetőzést. Azaz a folyó legfeljebb rövid időre és kismértékben duzzadhat az elsőfokú készültség szintjénél magasabbra. A Rábán kialakult kisebb árhullám tetőzése Sárvárnál jár - írták, jelezve, hogy "érdemi árhullám kialakulására" nem kell számítani ezen a folyón.