Az élettársakért küzd az ombudsman

2013.06.27. 16:28

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, mivel megítélése szerint sérti az érintettek méltóságát, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.)"hozzátartozó" fogalmából kihagyták a "bejegyzett élettársakat" - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön.

Az alapvető jogok biztosa az új Ptk. aggályos fogalom meghatározásának felülvizsgálatát és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman hivatalának közleménye emlékeztet arra: több panaszos, köztük országgyűlési képviselők, jogvédő civil szervezetek is beadványban kérték az alapvető jogok biztosát, hogy a február 26-án kihirdetett új polgári törvénykönyv egyes rendelkezéseivel kapcsolatban kezdeményezze az Ab eljárását.

A KIM szerint Szabó Máté nem érti miről van szó

A KIM szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról nem az új Ptk., hanem külön törvény, a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény rendelkezik. A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény értelmében a bejegyzett élettársi kapcsolatra általában a házasságra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, és csak a házasságtól eltérő jogkövetkezményeket állapítja meg a külön törvény. Vagyis a bejegyzett élettársak jogai és kötelezettségei - a külön törvényben meghatározott kivételekkel - a házastársak jogaival és kötelezettségeivel azonosak.

A két törvény rendelkezéseinek együttes értelmezéséből az következik, hogy a bejegyzett élettárs az új Ptk. hatálybalépése után is közeli hozzátartozónak minősü