Elment a falig, de nem követi Ángyánt

2013.06.27. 16:49

Bencsik János is nemmel voksolt a földtörvény múlt pénteki parlamenti szavazásán, akárcsak Ángyán József. Ángyán a döntés után rögtön be is jelentette, hogy kilép a Fidesz képviselőcsoportjából és független képviselő lesz, Bencsik János azonban sokáig hallgatásba burkolózott.

Az egykori államtitkár az Index megkeresésére azt mondta, úgy érzi, a földtörvény kritikájával „elment a falig”, az országgyűlés azonban pénteken már lezárta az ügyet.

Közismert, hogy Bencsik János volt Ángyán József mellett a másik belső kritikus. Számos módosító indítványt nyújtott be a törvényhez és több rendezvényeken is felszólalt, keményen bírálva a fideszes törvénytervezetet. Egy hónappal a szavazás előtt Facebook-oldalán azt írta, hogy a földtörvény “szélesre tárja a társas vállalkozások számára épített kiskapukat, s tulajdonképp megszünteti az eddig is csak virtuálisan létező felső birtokkorlátot. Ennek következtében immáron semmi akadálya nem lesz annak, hogy a durva tőkeérdekek felülírják a vidéken élők megmaradáshoz való jogát".

Úgy tudjuk, hogy már a frakciótársak között is felmerült a kérdés, hogy a belemenős támadások után lesz-e továbbra is helye Bencsiknek a Fideszben. A képviselő szerint azonban ez nem kérdés. „A kilépésről Jóskát kérdezzék” – mondta Ángyánra utalva, és hangsúlyozva, hogy neki nincsenek ilyen szándékai.

Bencsik szerint az ügyben a végére némi pozitívumot azért sikerült elérni, mert a módosító indítványok révén a végleges változatba bekerült néhány olyan passzus is, amely lehetővé teszi majd a helyi gazdák számára, hogy valamilyen szinten azért betekintést nyerjenek a környékbeli földek tulajdoni változásaiba.