50 ezerre büntették a megszokásból kanyarodókat

2013.06.27. 11:51
Február óta keményen bírságolta azokat az autósokat a Józsefvárosi Önkormányzat közterület-felügyelete a Nagykörúton, akik a Blaha Lujza tér felől érkezve megszokásból kanyarodtak a Baross utcára. A BKK szerint azonban a kanyarodási tilalom bevezetése nem volt jó ötlet.

A közterület-felügyelet közúti közlekedésről szóló törvényre hivatkozva az év elején megtiltotta a nagykörúti kereszteződésben a Baross utcánál a kisíves jobbra kanyarodást.

Az új tiltást akkor az Indexnek azzal indokolták, hogy a József körút forgalma ezen a helyen csak két forgalmi sávban haladhat, a jobbra kanyarodó jármű vezetőjének elsőbbséget kell adnia az úttesten áthaladó gyalogosoknak. Az elsőbbségadás miatt feltorlódhat a József körút forgalma, és még balesetveszélyes is. A bekamerázott kereszteződésben minden szabálytalanná nyilvánított kanyarodásért 50 ezer forintos közigazgatási bírságot róttak ki, amely a kerület kasszáját gazdagította.

A napokban azonban újra megváltozott a forgalmi rend a kereszteződésben, néhány napja újra lehet kanyarodni a Baross utcára, amit egy újonnan felszerelt továbbhaladási irányokat mutató tábla jelez.

A kerület sajtóosztályán azt mondták, a döntést nem a kerület hozta, hanem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), és a döntésről nem is értesítették a közterület-felügyeletet.

A BKK sajtóirodája viszont azt állította, hogy történt egyeztetés a józsefvárosiakkal.

A BKK-hoz számos olyan megkeresés érkezett, amelyben több autós igényelte a jobbra kanyarodási lehetőség biztosítását. „Ezért, mint a Fővárosi Önkormányzat teljes közúthálózatának forgalomtechnikai kezelője felülvizsgáltuk a kereszteződésben lévő forgalmi rendet,  módosításának várható hatásait. A felülvizsgálat során arra jutottunk, hogy a jobbra kanyarodás lehetőségének biztosítása forgalmi szempontból több előnnyel jár, mint hátránnyal. Elsősorban a VIII. kerületi Palotanegyed körüljárásának lehetőségét javítja, ami előfeltétele a városrész belső forgalomcsillapításának.” – tájékoztatta az Indexet a BKK.

Több olvasónk jelezte, hogy májusban még ők is megszokásból hibáztak, de mire megérkezett az 50 ezres csekk, már nem tilos, amiért megbüntették őket. A kanyarodási tilalom bevezetésekor az Index információi szerint napi száz esetben is büntetett a kerület, most azonban hiába kérdeztük, hogy mekkora bevételt jelentett a súlyos bírság bevezetése.

Kérdésünkre a Józsefvárosi Önkormányzat Kommunikációs Irodáján azt mondták, nem tudnak pontos választ adni, a Józsefvárosi Közterület-felügyeletnek ugyanis nincs kimutatása arról, hogy a Baross utca – József körút kereszteződésben hány autós követett el szabálysértést. A felügyelet a büntetésekből származó bevételekről szóló beszámolót a következő év első felében készíti el, de abban a beszámolóban sem szerepelnek majd az egyes szabálysértéseknek a helyszínei.