Medián: A többség hisz a trafikmutyiban

2013.06.27. 21:52

A megkérdezettek kétharmada szerint „a kormány elsősorban politikai szempontok alapján döntött, és többnyire a Fideszhez kötődő személyek kaptak trafiknyitási jogot” – derül ki a Medián május végi,a trafikpályázatokról szóló felmérésből

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek kevesebb, mint ötödrésze (18 százalék) ért egyet azzal, hogy „a kormány elsősorban a benyújtott pályázatok alapján döntött, és a szakmailag legfelkészültebb személyek kaptak trafiknyitási jogot”. Május elején még csak 43:26 arányban kerekedett felül a kormányzatot elmarasztaló vélemény.



A szavazópolgárok háromnegyede szerint „megengedhetetlen, hogy egy párt beavatkozzon a piaci folyamatokba, és politikai alapon biztosítson üzleti lehetőségeket a híveinek”. Ebben a kérdésben is viszonylag kis szerepe van a párthovatartozásnak: még a Fidesz-szavazók pontosan fele is megengedhetetlennek tartja ezt az eljárást.


A megkérdezettek egyhetede (14 százalék) mondta, hogy „ha lehetősége lenne felülvizsgálni a trafikpályázatokat”, változatlanul hagyná a döntést. Negyedrészük „új pályázatot írna ki, és független zsűrire bízná, hogy pártatlanul bírálja el a jelentkezőket”. A többség egészében visszavonna az új trafiktörvényt, érvénytelenítenék a pályázatot, és továbbra is engednék a forgalmazást a régi trafikoknak, dohányárusító helyeknek.


Az utóbbi álláspont képviselői a Fidesz szavazótáborában 28 százalékot tesznek ki. De ha ehhez hozzászámítjuk azokat, akik új, pártatlanul elbírált pályázat kiírásában látnák a megoldást, akkor kiderül, hogy még a kormánypárti közönség körében is 51 százalékos többségben van a trafikügy intézését elutasító tömeg.