Heisler András a Mazsihisz új elnöke

2013.06.27. 20:04

Heisler Andrást választották a Mazsihisz elnöknek – írja a Szombat című zsidó kulturális folyóirat online kiadása. Összesen 107 szavazatot adtak le, ebből 1 volt érvénytelen: Heisler András 59 szavazatot kapott, Horovitz Tamás 35 szavazatot. A zárt rendezvényről tudósító Szombat szerint Feldmájer Péter, aki szintén indult az elnöki posztért az ülésen bejelentette, hogy visszalép Heisler javára.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azért tartott csütörtökön rendkívüli tisztújítást, mert májusban menesztették a szervezet hosszú ideje regnáló vezetőjét, Feldmájer Pétert. Az elnöki székért a visszahívás ellenére Feldmájer hetedszerre is versenybe szállt.

A Szombat szerint a közgyűlés előtt az a hír terjedt el, leárnyékolták a wifit, és a telefonos internet sem használható. Így kívánják megelőzni, hogy a netán botrányos vita felvételei kiszivárogjanak.

Az Index hétfőn arról írt, hogy Feldmájer belső információk kiszivárogtatásával próbálta meg már jó előre kiütni legesélyesebbnek tartott ellenfelét, Horovitz Tamás debreceni hitközségi vezetőt.  Feldmájer a saját Mazsihisz-elnöki ciklusa alatt, 2009-ben kötött 40 milliós értékű építési és liftszerelési megbízás dokumentumait postázta a hitközségi küldötteknek.

A Szombat beszámolója szerint a szétküldött papírokban a Horovitz többségi tulajdonában álló cég, a HOBI-X Kft. a Mazsihisz számára végzett liftszerelési és építési munkájának elhallgatott, szaftos részleteiről van szó. A dokumentumokból kiderült, hogy a cég rendszeresen túllépte a határidőket, túlszámlázott, sőt „el nem végzett munkákat is el kívánt számolni”.

A volt elnök bemártotta Zoltai Gusztávot is, akinek nem kis része volt Feldmájer megbuktatásában, és olyan levelet is közzétett, amelyben Zoltai maga kéri számon a korrekt elszámolást Horovitzon.