Rendőrök mentették meg az egy napja éhező kisgyerekeket Zuglóban

2013.06.27. 12:00

Szerda koraeste szokatlan hívás érkezett a rendőrségre: egy zuglói társasházból azt jelentették, hogy az egyik lakásban keservesen sírnak a kisgyerekek, a lakás zárva, a gyerekek édesanyját hosszú ideje nem látták. Amikor egy ipari alpinista bemászott és belülről kinyitotta az ajtót, a rendőrök elé megdöbbentő látvány tárult.

Egy egyéves kislányt és hároméves bátyját találták odabent. A fázó, ellátatlan kisgyerekek a lehűlés ellenére félmeztelenek és nagyon éhesek voltak. A police.hu híre szerint a rendőrök a lakásban se  használható tiszta gyerekruhát, se pelenkát nem találtak, ezért a zubbonyukba csavarva vitték be őket a kerületi kapitányságra.

A lakásban játékok se voltak, így jobb híján a rendőrök, miután megetették a gyerekeket, maguk szórakoztatták őket. A gyerekek ideiglenes elhelyezéséről a gyámhivatal gondoskodik.

A rendőrök ruhát nem, fecskendőt, valamint kábítószergyanús anyagmaradványt viszont találtak, ezeket igazságügyi szakértő vizsgálja. A házkutatás közben hazaérkező 23 éves anya állította, hogy „csak” másfél órára hagyta egyedül gyermekeit, az adatok szerint azonban közel 21 órára voltak magukra hagyva. M. Anitával szemben kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

"miután megtömték éhes pocakjukat (...) a rendőrök térdén lovagoltak, rendőrnek öltöztek"

A rendőrségi hírek megszövegezéséhez képest szokatlan szófordulatokat valószínűleg a kisgyerekektől elérzékenyült rendőrök lágyszívűsége magyarázza. Az elhanyagolt kisgyerekekről szóló hír azonban azért is kivételes, mert a mellékelt fotókon nem takarták ki a rendőrök arcát. Mivel az érintettek nem mellékeltek nyilatkozatot, hogy hozzájárulnak a róluk készült, felismerhető fotók közléséhez, kénytelenek vagyunk mi kikockázni őket.