Előre kérik a szülőktől a tankönyvek árát

2013.06.28. 13:33 Módosítva: 2013.06.28. 15:59

„A kiadók a számukra előírt határidőket betartva, a megrendelt tankönyveket legyártatták, jelenleg a megrendelt tankönyvek terjesztői raktárakba történő beszállítása zajlik. Mindettől teljesen független az, hogy a Könyvtárellátó előre fizetteti ki a szülőkkel a tankönyvek árát" - olvasható a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) pénteki közleményében.

A tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a héten küldte ki - az általános iskolás gyerekeknek címezve - azokat csekkeket, amelyekkel felszólította a szülőket, hogy már előre, július 31-ig fizessék be a gyerekek tankönyveinek az árát. Korábban az volt a gyakorlat, hogy leghamarabb augusztus végén, de általában csak a tankönyvek szeptemberi átvételekor kellett fizetni a könyvekért.

A TVOT szerint nincs összefüggés a tankönyvek árának korai beszedése és a tankönyvek legyártása között. A tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a szülőktől a tankönyvekért július végéig kért pénzzel csak októberben fog elszámolni a tankönyvkiadónak - közölte .

Az Index kérdésére a Arany Tamás, a Kello elnöke elmondta, azért van szükség mégis a könyvek árának előzetes befizetésére, hogy a pénzek beérkezését a rendszerükben rögzíteni tudják és az iskolát kiértesitsék arról, melyik szülő rendezte már a tankönyvek árát. Ezzel az iskolák adminisztrációs terheit szeretnénk enyhíteni - mondta Arany.

Egy budapesti gimnázium név nélkül nyiltakozó igazgatónője az Indexnek elmondta, az új rendszer nemhogy leveszi terheket az iskolák válláról, hanem „isszonyú feladatokat" ró az iskolákra. „A rendszer teljesen átláthatatlan, és semmi nem működik" - mondta.

A TVOT közleményével párhuzamosan az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága arról tájékoztatott, hogy aggodalomra semmi ok, az első tanítási napon minden kisgyerek a kezébe veheti a tankönyveit. Az Emmi ugyanakkor felszólította a Kellót, hogy tolja ki a befizetési határidőt augusztus 15-ig. A jelenlegi határidő július 31.

Arany erre reagálva megjegyzte, az Emmivel már a felszólítás előtt egyeztettek, és a Kello beleegyezett a határidő kitolásába. „Ez azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy nem tudunk fizetési felszólítást küldeni a fizetést elmulasztó szülőknek és ezt az iskolának kell megtennie" - mondta a Kello vezetője, aki egyébként megerősítette, hogy az a gyerek is kapni fog tankönyvet, akinek a szülei nem rendezik a befizetést a határidőig.    Ez esetben azonban a tankönyvek átvételekor a postai csekk feladóvényével igazolni kell, hogy utólag megtörtént a befizetés - mondta.

Osztolykán Ágnes, az LMP oktatásért felelős parlamenti képviselője szerint teljes a káosz a tankönyvellátásban. „Sok szülő csak a napokban tudta meg, hogy gyermeke ingyenes tankönyvre jogosult, miközben most felszólítják a tankönyvek árának kifizetésére. Információink szerint ráadásul a tankönyvellátó a különböző kedvezményekben részesülő diákok után nem tud számlát adni, így senki se tudja, hogy az ő tankönyveiket hogyan fogják elszámolni és kiküldeni" - írta Osztolykán egy közleményben.