Megvannak a tiszavirágokba gázoló motorcsónakosok

2013.06.29. 18:42 Módosítva: 2013.06.29. 20:04

Egy nagykőrösi társaság volt  az, amely motorcsónakjával belehajtott a védett kérészek közé a Tiszán, derítette ki az Újász. A kirándulást  egy K. N. nevű nagykőrösi fiatalember posztolta Facebook-oldalán. Képeket is mellékelt, amiből egyértelműen látható, hogy június 23-án ők voltak azok, akik a motorcsónakot belevezették a rajzó rovarok közé.

Völgyi Attila fotóriporter blogján tette közzé azt a képet, melyen motorcsónakkal hajtanak át a védett tiszavirágok között. A fénykép Tiszainokán készült. Kinagyítva a képeket egyezik az egyik résztvevő fürdőnadrágja, valamint a csónak oldalán olvasható felirat is, írja az Újász.

tv
Fotó: újász.hu

A rendőrség honlapja szerint a tiszavirág (Palingenia longicauda) természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint. Az élő és az elhullott kérészek gyűjtése egyaránt tilos. Aki elpusztítja a tiszavirágot, természetvédelmi szabálysértést követ el, mely jelenleg 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Büntetőeljárás indulhat az ellen, aki „kisgéphajóval szándékosan belehajt a rajzásba″.

Pásztorné Kovács Ágnes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek pénteken azt mondta: hivatalos bejelentést nem kaptak az ügyben, vizsgálatot csak azután kezdenek.