Brutális parkolási díjat szednek Siófokon

2013.07.01. 15:09
Több mint 300 forintos parkolási díjat vezettek be Siófokon a Beszédes sétányon. A helyi éttermek és szállodák szerint már egy hét után is érezhető a vendégeket taszító hatása.

320 forint a parkolás a siófoki Beszédes József sétányon, naponta reggel 7-től este 10-ig – írta egy olvasónk, aki szerint a magas díj szinte taszítja a turistákat a parttól. Olvasónk szerint ráadásul a parkolójegy-váltáshoz az autó rendszámát is be kell írni, de neki három próbálkozásból egyszer sem sikerült. Azt állítja, hétvégén összesen négy autó parkolt ilyen fizetős közterületi szakaszon, miközben a járőrök óránként razziáztak. Több család inkább továbbment és ingyenes parkolóhelyet keresett máshol.

A forgalomkiesést természetesen a helyi szállodák, éttermek és büfék is megérzik, olvasónk szerint nem kis forgalomtól esnek el emiatt. Ő arról is beszámolt, hogy múlt szombaton akadt olyan hely a sétányon, ahová a nap folyamán összesen három társaság ült be.

Az Index kérdéseire az egyik olasz étterem vezetője szintén azt mondta: még csak egy hete állították fel a fizetőállomásokat, de az ő étterme forgalma már ennyi idő alatt is esett. "A szabadstrand kezdeténél már nem tudnak parkolni a kevésbé jól szituált családok, az egész napos parkolási díj kifzetése pont az ebédjük ára" – mondta.

A sétányon álló egyik szálloda vezetője szintén panaszkodott. Szerinte egyik pillanatról a másikra vezették be a 300 forintnál is magasabb díjat, és erről a vendéglátósokat előzetesen nem tájékoztatták. "Velünk együtt sokan fel vannak itt háborodva" – mondta, hozzátéve, hogy a legtöbb szálloda kénytelen volt alternatív megoldásokat keresni a vendégei számára. A turisták most a szállodák előtti különböző füves részeken vagy a teniszpályákon hagyhatták járműveiket.

A helyi éttermesek már felvetették azt is, hogy beszélnek az önkormányzattal a díjak csökkentéséről, de biztosak benne, hogy "nem sok értelme van". Úgy tudjuk, a szállodák már egyeztettek a városvezetéssel, de ők sem jutottak dűlőre a polgármesterrel.

Az Index hétfőn a polgármesteri hivatalt is megkereste az ügyben, de a köztisztviselői munkaszüneti nap miatt senkit sem sikerült elérnünk.