Edward Snowden menedékjogot kért Moszkvában

2013.07.01. 18:59 Módosítva: 2013.07.01. 20:59

Egy orosz tisztviselő szerint Edward Snowden politikai menedékjogot kért az orosz államtól – írja a BBC. Az évtized titkosszolgálati botrányát kiszivárogtató amerikai férfi Hongkongból utazott Moszkvába, és eredetileg Ecuadorba utazott volna. Snowden döntése valószínűleg összefügg Vlagyimir Putyin mai korábbi bejelentésével, miszerint Snowden Moszkvában maradhat, ha befejezi a kiszivárogtatást. Ellenkező esetben Putyin szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori munkatársának tovább kell mennie.

„Ám ő jogvédőnek érzi magát, aki az emberi jogokért küzd, aligha fog eddigi tevékenységével felhagyni, ezért más országot kell választania. Hogy ez mikor történik meg, nem tudom” – jelentette ki az orosz elnök, aki szerint Snowden "Andrej Szaharovnak érzi magát". "Persze kisebb léptékben" – tette hozzá az elnök, éreztetve, hogy a szovjet hidrogénbomba Nobel-békedíjas atyjával mégsem vethető össze az amerikai fiatalember.

Az orosz elnök szóvivője az Interfaxnak nem erősítette meg Snowden menedékkérelmét. Bár korábban Dmitrij Peszkov azt nyilatkozta, hogy Moszkva kész ennek megvizsgálására, most csupán annyit közölt: nem tudja, megmondani, hogy nyújtott-e be Snowden ilyen kérelmet.

A newsru.com hírportálja a Los Angeles Timesra hivatkozva úgy tudja, hogy Snowden az orosz külügyminisztérium munkatársával találkozva adta át a kérelemhez szükséges dokumentumokat. (Egy mésik verzió szerint ezt Sara Harrison tette meg, aki korábban a WikiLeaks-alapító Julian Assange asszisztense volt, aki jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén húzta meg magát.) A sajtó értesülése szerint Snowden kényszerhelyzetben vállalta a lépést, miután Ecuador nem tudott neki menedékjogot biztosítani.

A Los Angeles Times online úgy tudja, hogy Snowden hétfőn az orosz  külügyi tisztségviselőkkel találkozva 15 országhoz szóló politikai menedékjog-kérelmet adott át.  "Ez kétségbeesett lépés volt a részéről, miután Ecuador elutasította, hogy politikai menedéket biztosítson a számára" – mondta az amerikai lapnak a neve elhallgatását kérő orosz illetékes, de nem nevezte meg az érintett országokat.

A WikiLeaks által kiadott közlemény szerint Snowden azt állítja, hogy Barack Obama elnök nyomására volt kénytelen elállni Ecuador a menedékjog megadásától, és valószínűleg ugyanez történne más országok esetében is – írta a Reuters.