Vigyázó szemetek Prágára vessétek!

2013.07.01. 18:06 Módosítva: 2013.07.01. 20:51

Hétfőn délután hat után elkezdődött és nagyon gyorsan be is fejeződött az Együtt-PM Szövetség demonstrációja a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. A Fidesz most is − ahogy májusban az MSZP-DK tüntetésen − egy 'Együtt a Maffiabalodal' feliratú molinóval köszöntötte a tüntetőket, akik a hat órási kezdésre 500-600-an jöhettek össze.

Tudósítóink egy ellentüntetőt láttak libajelmezben, akire rendőrök vigyáztak. A molinóért és a libázásért cserébe Juhász Péternek, az Együtt alelnökének is volt néhány szava a Fideszhez. Szerinte Áder például Schmitt útjára lépett, és motorja lett a Fidesz maffiának, amelynek a Lendvay utca a központja.

Szabó Rebeka PM-es képviselő a földtörvényről azt mondta, az nem csak azoknak az ügye, akik helyben akarnak gazdálkodni, hanem mindannyiunké. A politikusnő egy fiatal 12 éves fiúról mondott el egy történetet, aki gazdálkodni szeretne majd, de ez a földtörvény az ő jövőjét vette el. "Tomi gazda álmait írták bele abba a pályázatba! Mi Tomi gazda pártján vagyunk!" − mondta Szabó, majd azzal zárta beszédét, hogy aki nem akar megegyezni, akinek csak az a fontos ki ül a kormánynál és nem az, hogy merre haladunk, az az Orbán rezsimet támogatja.

Közben Juhász Péter felhívta a demonstrálók figyelmét arra, hogy valószínűleg provokátorok vannak köztük, ne hagyják magukat provokálni. És tényleg, mintha az utca végén, néhány ittas férfi ült volna a kerítés tövében és motyogtak valamit Bajnaival és a libákkal kapcsolatban.

Kónya Péter szerint a Fidesz egyetlen istene a pénz, amit a szegényektől vesznek el, hogy kifizessék a talpnyalóikat. Az Együtt társelnöke felhívta a közönség figyelmét, hogy nem szabad hagyni, hogy apátiába süllyedjen az ország: "Isztambulban egyetlen park beépítésének a terve is utcára vitte emberek százait" − mondta. Kónya szerint a Fidesz elvette a jövő nyugdíjasainak nyugdíját, az emberek földjét, a fiataloktól a jövőt de elvette a Margit-szigetet is. Kónya szerint hiába nézi a Fidesz hülyének az embereket, a magyarok nem hülyék és nem tűrik, hogy kisemmizzék őket.

A következő felszólaló Jávor Benedek, az Együtt−PM társelnöke volt, aki arról beszélt az emberek milyen országban szeretnének élni: ahol az egyetemek mindenkit befogadnak, ahol a jogállam betonszilárdságú és a közmédia pártatlan. Ehelyett viszont olyan országban élünk, ahol az egykulcsos adóval tízezreket vesznek ki szegény családok zsebéből, ahol a hajléktalanok pénzbüntetést kapnak, ahol a családoknak nincs pénzük tankönyvekre miközben Simicska percenként 6000Ft-ot keres. Jávor szerint a maffia oldalán az van, aki fél a nyilvánosságtól: A Fidesz-KDNP pedig fél.

Ezután Juhász Péter tett egy választási ígéretet: "Ígérjük, hogy nem lesz úgy érvényes egyetlen közbeszerzési szerződés sem, hogy az nem kerül nyilvánosságra".

Bajnai Gordon zárta a felszólalások sorát, ő Prágát és a cseheket hozta fel példának, hogy ami ott megtörtént, az Magyarországon is megtörténhet. "Vigyázó szemetek Prágára vessétek!" - mondta. Az ex-miniszterelnök felidézte, hogy a Fidesz szóvivője óva intette őket attól, hogy elfoglalják a Fidesz székházát. "Nekünk nem kell a Fidesz székház! Mi a parlamentet akarjuk elfoglalni jogállami eszközökkel” − ütötte le a labdát Bajnai. „Azokért jöttünk, akiket meglopott a kormány, azért a 3 millió majdani nyugdíjasért, akiknek eltüntették a nyugdíját és azért az ötszázezer fiatalért, akiket elűztek az országból" − mondta, majd hozzátette senki ne gondolja azt, hogy történhet bármi ebben az országban Orbán Viktor nélkül: „Hazánk ipari méretű lenyúlása Orbán szándéka szerint történik".

Bajnai szerint Orbán Brüsszelben a saját hatalmáért küzd és nem Magyarországért, és a kormány elvesztette mind a szakmai, mind az erkölcsi alapot ahhoz, hogy kormányozzon. „Sem vitézi birtokokból, sem koncepciós perekből nem kérünk!" − mondta.

A Szövetség aktivistái és politikusai csütörtökön kezdtek tiltakozó akcióba a Sándor-palotánál, ahol arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Áder János ne írja alá a Parlamentben botrányos körülmények között megszavazott földtörvényt. Miután pénteken kiderült, hogy a köztársasági elnök aláírja a törvényt, az Együtt-PM Szövetség tüntetést hirdetett a Fidesz székház elé hétfőre.

A demonstráció miatt forgalomkorlátozás volt a VI. kerület Lendvay utca környékén. Este nyolc és tíz óra között tilos megállni a Lendvay utca mindkét oldalán a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között valamint a Rippl-Rónai utca mindkét oldalán a Lendvay utca és a Szondi utca között.