Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hidvéghi Balázs ülhet a lemondott KDNP-s parlamenti helyére

2013.07.02. 15:57

Hidvéghi Balázs, a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese ülhet a kereszténydemokrata Stágel Bence május végén megüresedett képviselői helyére az Országgyűlésben.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén - a két párt egybehangzó kérésének megfelelően - kiadta fideszes országgyűlési képviselői mandátumát; a politikus a két kormánypárt közös listájának 142. helyén szerepel.

A testület egyben felhatalmazta Bordás Vilmos elnököt, hogy a megbízólevelet Hidvéghi Balázsnak átadja.  Stágel Bence május 31-ei hatállyal személyes okokra hivatkozva mondott le országgyűlési képviselői megbízatásáról. A kereszténydemokrata politikus a Fidesz-KDNP országos listájáról 2010 szeptemberében szerzett mandátumot az államfői posztot betöltő Schmitt Pál utódaként.

Nemzetközi kapcsolatok

Hidvéghi Balázs 1970-ben született Budapesten, és mielőtt a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettesének nevezték ki, 2012 novemberéig a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott.

1995-ben szerzett tanári diplomát magyar-angol szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Egyetemi tanulmányai alatt, 1991-ben az angliai Leedsi Egyetemen tanult, ahol a diplomáciai és nemzetközi kapcsolatokat tanulmányozva szerzett oklevelet.
2003-2005 között Franciaországban, Strasbourgban tanult a Robert Schuman Egyetemen, ahol posztgraduális diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatok szakon.

1994 és 1996 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorlóiskola középiskolai tanára, a Civitas  Egyesület programigazgatója. 1997-től 2000-ig a Civitas International nemzetközi civil szervezet ügyvezető igazgatója, valamint szóvivője volt Franciaországban és az Egyesült Államokban.

2001 és 2004 között az Európa Tanács ifjúságpolitikai tanácsadója Strasbourgban. 2004 és 2010 között az  Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportjának titkára, politikai tanácsadó, majd a Fidesz országos kampányfőnök-helyettese.