Orbán és Tarlós mellébeszélnek a Pride-ról

2013.07.02. 08:50

Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is meghívták a Budapest Pride szervezői, de a miniszterelnök és a főpolgármester titkársága is elutasította a meghívást. Tegnap a Margitszigeten a 444.hu-nak mégis mindketten azt mondták, azért nem mennek, mert nem hívták meg őket. Tarlós úgy tett, mintha életében akkor hallana először a melegfelvonulásról.

– Mi az a Pride? – kérdezte Tarlós István a riportertől. Miután elmagyarázták neki az egész lány-lány, fiú-fiú dolgot, a főpolgármester annyit mondott: „Én a másik oldalon állok”.

– Nem kaptam meghívót – válaszolt Orbán Viktor.

„Megjelenésére feltétlenül számítunk”

A Budapest Pride szervezői az Indexnek megküldték azt a két válaszlevelet, amelyet Orbán és Tarlós titkárságától még június 24-én és 20-án kaptak. A miniszterelnök titkársága a levélben Orbán „más, előre egyeztetett programjára” hivatkozva utasítja el a meghívást, a főpolgármesteri hivataltól érkezett e-mail pedig még sajnálkozik is, amiért Tarlós „halaszthatatlan elfoglaltságai miatt nem fog tudni részt venni”.

A Pride szervezői Orbán Viktort még június 12-én hívták meg, és arra kérték a titkárságot, 22-ig válaszoljanak. „Megjelenésére feltétlenül számítunk” – írták a levélben. A miniszterelnöki titkárságvezető a keltezés szerint végül 24-én válaszolt.

Válaszlevél a miniszterelnökségtől a Szivárvány Misszió Alapítványnak
Válaszlevél a miniszterelnökségtől a Szivárvány Misszió Alapítványnak
Fotó: Szivárvány Misszió Alapítvány

Nyugat-Európában sokszor a konzervatív pártok képviselői is ellátogatnak a melegfelvonulásokra, ezzel állva ki a melegek egyenjogúsága mellett. A Budapest Pride megnyitóján az Együtt 2014 (Bajnai Gordon, Juhász Péter) és az LMP (Szél Bernadett, Schiffer András) politikusai vettek részt.