Kártérítést kér az izsáki rendőrőrsön kényszervallatott férfi családja

2013.07.04. 18:51 Módosítva: 2013.07.05. 06:37

Kártérítési igényt terjesztett elő az izsáki rendőrőrsön meghalt férfi hozzátartozóinak jogi képviselője a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságra. Az ügyvédi beadványra a rendőr-főkapitányság levélben válaszolt, ebben a kárigény pontosítását kérte, jelezve egyúttal azt: a jogalap kérdésében idő előttinek tartja a végleges állásfoglalást, tekintettel arra, hogy a bűnösség megítélésében a bíróság dönt. A kárigény pontos ismeretében a főkapitányság személyes egyeztetés lefolytatását javasolta.

A pénteki Népszabadság szerint a rendőrség hajlandóságot mutat arra, hogy peren kívüli egyezséget kössön az agyonvert férfi családjával. Dávid Károly, Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya a Magyar György ügyvédnek küldött válaszlevelében azt írta: kész a peren kívüli egyezségre, sőt, ezt a rendőrség érdekének is tartja. Ilyen esetekben ugyanis nemcsak a büntetőeljárás alá vont két rendőr polgárjogi felelőssége áll fenn, hanem a törvény szerint a munkáltatóé is, aki őket alkalmazta.

Magyar György Bara József Szatmárnámetiben élő édesapját, illetve az elhunyt egyik testvérét képviseli. A sértettek másik csoportja Bara József három, Magyarországon élő gyermeke, a felesége, akitől hivatalosan nem vált el, illetve az élettársa és a férfi másik testvére a kecskeméti Szigethy Zoltán ügyvédet bízták meg. Utóbbi ügyvéd levélben kereste meg a belügyminisztert, hogy fontolja meg a peren kívüli egyezség lehetőségét az árván maradt gyerekek és további hozzátartozók miatt, Bara József ugyanis rendszeresen támogatta családját.

Két rendőr, B. Viktor és B. Csongor egy kisebb lopás gyanújával április 8-án állította elő a férfit, akit a gyanú szerint az izsáki rendőrőrsön úgy megvertek, hogy belehalt sérüléseibe. A Velvet izsáki riportját  itt olvashatja>>>  A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az ügyben kényszervallatás és halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást. A két rendőr előzetes letartóztatásban van.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője korábban, a két rendőr előzetes letartóztatásnak kilencven nappal történt meghosszabbításakor az MTI-nek elmondta, a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható a kényszervallatás, valamint a halált okozó testi sértés elkövetésével. Ha a bíróság jogosnak találja a család követelését, a családtagok milliókat is kaphatnak, de nem csak a rendőröktől, hanem munkaadójuktól, a rendőrségtől is, állította korábban a Blikk.