Orbán házához mentek a devizahitelesek

2013.07.04. 15:15 Módosítva: 2013.07.04. 19:51

Csütörtök délután lezárta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a miniszterelnök XII. kerületi házának környékét, mivel pár száz tüntető oda tartott. Délután a Markó utcában, a Kúriával szemben gyülekeztek a devizahitelesek ügyében hozott, a bankoknak kedvező ítélet után. Már a kezdetektől pletykálták, hogy Orbán Viktor házához fognak vonulni, és erre később egy szónok fel is szólította a megjelenteket. A vezetők folyamatosan arra kérték a járókelőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Tudósítónk szerint a tömeg vegyes összetételű volt, néhányan a szélsőjobbos magból érkeztek, mások devizahitelkárosultak voltak, akik a jogaikat szerették volna érvényre juttatni. A vonulás előtt, a Kúriánál többen szóvá tették például, hogy nemcsak az árfolyam változott kedvezőtlenül, de az árfolyamrés is, utóbbit egyébként az ítélet orvosolta. Egyesek szerint egyébként az ítéletben maximált árfolyamrés sem elég, el kéne törölni magát az árfolyamrést.

Az ítéletről egyébként a szervezők saját elmondásuk szerint az Indexről értesültek, miután ezt közölték a megjelentekkel, elhangzott a szónoki kérdés: „Hagyjuk magunkat vagy ne hagyjuk magunkat?″, majd megszavaztatták a résztvevőket, hogy ki szeretne Orbán házához vonulni. Körülbelül a tüntetők fele emelte fel a kezét.

Az indulás előtt összekülönbözött Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke és a tüntetés szervezője. Kásler higgadtan arról számolt be, hogy a jelenlegi keresetet valószínűleg azért utasították el, mert nem vitatta a felperes, hogy valódi devizakonverzió történt. Kásler Árpád szerint egy másik, ezt vitató kereset már az Európai Bíróság előtt van, ebben bízhatnak továbbra is a devizahitelesek.

Kásler higgadtságra és önmérsékletre intő felszólalása után a rendező feltüzelt hangon indulásra szólította fel a vonulni készülőket. „Aki nincs velünk, az ellenünk van” – nyomatékosította szavait. Káslerék higgadtabb köre a Markó utcában maradt.

Az Orbán házához vonulók arról beszéltek, hogy Lengyelországban és Horvátországban születtek kedvező ítéletek hasonló ügyekben, így az uniós jogharmonizáció miatt Magyarországon is érvényt kell szerezni a devizahitelesek követeléseinek. Jelszóként többször elhangoztak EU-ellenes és külföldellenes jelszavak, valamint a pénztőkét szidó rigmusok – érdekes egyébként, hogy az EU-s harmonizáció üdvözlése és az EU-ellenesség megfért egymással.

Tudósítónk több résztvevőt is megkérdezett, egyikük azt panaszolta el, hogy gépjárműhitel-törlesztőrészlete háromszorosára nőtt a válság kezdete óta. Egy másik résztvevő elmondta: márciusban, a visszatérő téli időjárásban lakoltatta ki az OTP Faktoring, miután 60 ezerről 140 ezerre ugrott a törlesztőrészlete. A lakásért tőle egy összegben 20 milliót kért a bank, végül 13 millióért adták el másnak a kilakoltatás után. Egy járókelő viszont azt részletezte tudósítónknak, hogy Orbán az ország egyetlen szerencséje, mert ki más állna ki Strasbourgban úgy az országért, mint ő.

A tömeg a Margit körúton vonult, a villamosok jártak, de a Széll Kálmán tér felé az autók csak lépésben tudtak haladni. A rendőröket, miután vizet osztottak a tüntetőknek, megtapsolták, a szervezők bemondták, hogy óvatosan bánjanak a résztvevők a nagy zászlókkal, nehogy leverjék a vezetéket.

Egy ikonikus akasztott bábut vivő férfi tudósítónk kérdésére a Városmajornál elmondta: a szervezők nyomták a kezébe az akasztófát, ami egyébként már korábban is látható volt tüntetéseken. A középkorú férfi azt szerette volna megkérdezni Orbán Viktortól, hogy mi történt vele az elmúlt tíz évben, amiért jó vezetőből a trafikmutyit bevezető autokrata lett belőle (a férfi nemcsak a devizahitellel fürdött be, egyben trafikkárosult is, településén a CBA vette át az ő üzletétől a dohányárusítást). A tömegben az árpádsávos zászlók között az Occupy-mozgalomból is feltűnt egy fiatal hippilány.

Orbán Viktor jöjjön ki!

Tudósítónk megszámolta a tüntetőket, a Szent János Kórház környékén egészen pontosan 179-en voltak. A tömeg hat óra körül érkezett meg a Csipke út-Cinege út környékére, itt rendőrök állnak sorfalat és nem engedték közelebb az embereket a miniszterelnök házához. A szónok azt kérte számon Orbánon, hogy a választásokkor azt ígérte: a magyar embereket fogja képviselni. A beszéd végére viszont kibékült Orbánnal és azzal zárta a beszédét, hogy „Isten áldja a miniszterelnököt és minden magyar hazafit”.

Túlzás a lezárás

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint szokatlan, bár nem példa nélküli, hogy egy miniszterelnök házának környékét lezárják a tüntetők elől.

Tóth emlékeztetett, hogy korábban többször tüntettek már regnáló miniszterelnökök lakóhelyénél. Gyurcsány, Medgyessy és Orbán házánál is tiltakoztak korábban, a mostaninál sokkal feszültebb helyzetben is.

Szerinte a hatóságok most túl szigorúan jártak el, a "biztonsági intézkedés nem lehet olyan fokú, ami ellehetetleníti a gyülekezési jog gyakorlásának célját, vagyis a tiltakozást".

A tüntetők láthatóan elfáradtak a majdnem hét kilométeres sétától, a rendőrök parancsnokával arról alkudoztak, hogy közelebb mehessenek a miniszterelnök házához. Megígérték, hogy nem fognak bántani senkit és kárt sem okoznak. A parancsnok elment megkérdezni a TEK-eseket, hogy egy rövid időre közelebb engedhetik-e a tiltakozókat Orbán lakóhelyéhez. Miközben erre várt a tömeg, jelképesen elárverezték a miniszterelnöki házat, huszonöt, ötven forintos licitekkel lehetett ajánlatot tenni.

A tüntetőknek végül azt ajánlotta fel a rendőrség, hogy hárman bemehetnek a miniszterelnök háza elé, de a tüntetők nem éltek ezzel a lehetőséggel. Nem tudni egyébként, hogy a miniszterelnök otthon volt-e. Az egyik szónok szerint abban reménykedtek, hogy néhány hónap múlva elegen lesznek ahhoz, hogy „nagyobb erőt tudjanak kifejteni” és így közelebb juthatnak a miniszterelnöki rezidenciához. Egy tüntető szerint viszont akkor már késő lesz: „hónapok múlva a legtöbb devizahiteles már az utcán lesz”. A követelésük az, hogy Orbán szólaljon fel a kilakoltatások ellen.

Adj, király, katonát!

A tüntetők egy idő után megunták az várakozást, és mindenképpen közelebb akartak jutni a miniszterelnök házához. A szervezők azt a „játékot” találták ki, hogy a rendőrsorfallal szembe felállították a tömeg egy részét és lökdösődni kezdtek a rendőrökkel. Azt ígérték, hogy ha a rendőrök visszanyomják őket egy meghatározott pontig, akkor elismerik a „győzelmüket” és nem próbálkoznak tovább. Viszont ha ők tolták volna hátra a rendőrsorfalat, akkor szerintük a rendőröknek be kellett volna engedniük őket a miniszterelnök házához. Miután a tömeg lökdösődni kezdett, természetesen a rendőrök voltak az erősebbek és körülbelül fél perc alatt tolták hátra a tömeget. Közben még arra is figyeltek, hogy senki se sérüljön meg, és egy leesett papucsot is visszahoztak a tüntetőknek.

Egy idő után megjelent Lévai Anikó, Orbán felesége és a tömeg közepén állva meghallgatta a tüntetők panaszait. Lévai megígérte, hogy át fogja adni a követeléseket a férjének, amit örömmel fogadott a tömeg. Ezzel lényegében véget is ért a tiltakozás, mivel meghallgatták őket, a tüntetők elégedetten távoznak. A demonstrációnak vége, a szervezők mindenkit megkértek, hogy menjen haza.