Ezért nem coming outolnak a magyar politikusok

2013.07.05. 13:15
Eddig csak egy SZDSZ-es, és két baloldali politikus merte felvállalni másságát. Ungár Klára elmondta, neki a párton belül is akadtak emiatt nehézségei, Szetey Gábor lemondott és már külföldön él, Sebián-Petrovszki viszont csak a jót látja. A nem nyíltan meleg magyar politikusokat az EU-ba küldik.

„Nem könnyítette meg a politikusi működésemet a coming out” – foglalta össze tapasztalatait Ungár Klára, a történelem egyetlen magyar választott politikusa, aki felvállalta másságát.

Ungár az SZDSZ politikusaként még 2001-ben coming outolt az Élet és Irodalomban, a széles nyilvánosság ingerküszöbét azonban csak 2005-ös tévéinterjúja után érte el a hír. Ungár Klára szerint helyzete a liberális párton belül is nehezebbé vált. „Azt tudták, hogy nyíltan állást foglalni ez ellen nem pc, de zárt ajtók mögül érkeztek olyan hírek, amelyek nem a támogatásról tanúskodtak” – emlékezett vissza. „Kuncze Gábor az SZDSZ pártelnökeként annyit tudott mondani a kiállásomról egy interjúban: Ungár Klára nem hibázott.”

Ungár szerint leszbikusságának is köze volt ahhoz, hogy nem választották be a párt ügyvivői közé: „A párt belső ellenzékéhez tartoztam, de azt gondolom, a coming outomnak is köze lehetett a döntéshez.” Szintén ezért nem javasolták államtitkárnak 2002-ben, vélte, és hasonló okokra vezette vissza, hogy kiesett az államtitkári jelöltek közül 2007-ben is.

Kérdésünkre, hogy emberi, vagy szavazatszerzési okokból próbálták távol tartani az első vonalból, Ungár azt válaszolta: a pártok működését a szavazatmaximalizálás irányítja, és úgy vélhették, szerepeltetésével elriasztják a szavazóikat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a pártok nem szakadnak ki abból a körből, hogy nem mernek meleg politikusokat szerepeltetni, akkor a társadalomban csak tovább erősítik a homofóbiát.

A liberális politikus szerint ebben a környezetben érthető, ha a meleg magyar politikusok nem merik a nyilvánosság előtt vállalni magukat. „A nagy pártok Brüsszelbe szeretik kiküldeni a meleg politikusaikat” – vázolt fel egy jellemző menekülési útvonalat.

Ungár pozitívumként elmondta, hogy személyes szinten több pozitív visszajelzést kapott. „Sokan kerestek meg és nyilvánították ki szimpátiájukat. Még a jobbikosok is tisztelettel néztek rám, buziztak persze, de éreztem, hogy ezt a nyíltságot tisztelik.”

Könnyű a nem választott politikusnak

Vidámabb képet vázolt fel Sebián-Petrovszki László, a DK jelenlegi kampányigazgatója, aki még 2009-ben, Bajnai Gordon kabinetirodájának szakállamtitkáraként lépett a nyilvánosság elé másságával. Ő nem választott politikus, de érdekelt minket, a nagypolitikában számít-e, hogy nyíltan meleg.

„Soha nem tapasztaltam negatív visszajelzést a politikusi munkámban. Sőt, inkább a pozitív hatásait éltem meg, mert sokan úgy vették, őszinte ember vagyok. Azt gondolhatták, hogy aki ilyen komoly dologban őszinte, az más dolgokban is az.”

Sebián-Petrovszki ugyanakkor kétszeresen is könnyű helyzetben van. Egyrészt mássága régóta nem titok, a politikai életben sem bejelentése miatt derült ki, hanem mert a vagyonnyilatkozatában, a házastárs, élettárs rovatba férfi partnere nevét írta be.

Bajnai 2009-ben nevezte ki szakállamtitkárnak, akkor hívta fel a miniszterelnök figyelmét arra, hogy meleg. „Ott felmerülhetett volna, hogy ez hátrány, de Bajnai azt mondta, hogy ebből semmilyen gond nincs.”

A kampányfőnök azt is elmondta, hogy helyzete annyiban is könnyű, hogy nem választott politikus. „Mindez teljesen más a választott politikusoknál. Mivel a magyar társadalom finoman szólva sem túl elfogadó, ezért ott ez sokkal bonyolultabb. Tudok olyan jelöltről, aki meleg, de a 2010-es kampányban ezt nem árulta el, mert elriasztotta volna a szavazókat.”

A magyar nagypolitika harmadik, nyíltan meleg szereplője Szetey Gábor volt, aki 2007-ben coming outolt a kamerák előtt. A Miniszterelnöki Hivatal egykori államtitkára egy évvel később távozott a politikából, és évek óta Spanyolországban él. Így fogalmazott 2007-ben: „Szetey Gábor vagyok. Hívő, magyar európai. Állampolgár, közhivatalnok, kormánytag. És meleg. Együtt élek valakivel, akit szeretek, és aki ma is itt van velem, és aki nélkül most nem lehetnék itt. Mint legtöbbünkkel itt és máshol, ha valami fontos dolog történik."