Soha ennyien nem álltak még a Pride mögé

2013.07.05. 17:16 Módosítva: 2013.07.06. 09:34
Szombaton 16 órakor indul a Budapest Pride Felvonulás a Hősök teréről. A melegfelvonulás végállomása az Olimpia park, a menet útját útlezárások, forgalomkorlátozások kísérik. A Jobbik-közeli gárdisták az Erzsébet téren gyülekeznek.

A hétvégén véget ér a június 30-án kezdődött Budapest Pride fesztivál, melyet a Szivárvány Misszió Alapítvány a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség erősítése, valamint a többségi társadalom megszólítása és az előítéletek csökkentése céljából évente megrendez. A fesztivál csúcspontja hagyományosan a melegfelvonulás, melyre július 6-án szombaton kerül sor.

Mikor, hol, mi?

Szombaton 16 órakor indul a hősök teréről a Budapest Pride Felvonulás, a szervezők több ezer résztvevőre számítanak. A gyülekező a Hősök tere és az Andrássy út sarkánál lesz 15 órától, a szervezők minden csatlakozni szándékozót arra kérnek, 15 és 15.30 között érkezzenek meg, mert a melegfelvonulás elindulása után már nem lesz lehetőség beállni a menetbe.

A felvonulók az Andrássy útról a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodnak, majd az Alkotmány utca – Honvéd utca – Markó utca útvonalon jutnak el az Olimpia parkba, ahol civil falu és piknik várja a résztvevőket, beszédek hangzanak el és koncertekre is sor kerül. A felszólalók között lesz Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja, Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező, a Krétakör alapítója és Karsay Dorottya, a Budapest Pride szóvivője. Fellép többek között a Kolin, az Anorganik, a Lazy Hammock és a Lashe shave zenekar.

Akkor most megbénul az egész város?

A BKK közleménye szerint jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani szombat délután (térképet itt talál). A Pride idején lezárják a menet útvonalát, vagyis az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Alkotmány utcát, a Honvéd utcát és a Markó utcát is. Az Andrássy 13.30-17.30 között lesz lezárva, a Bajcsy-Zsilinszky úton az Andrássy út és az Alkotmány utca között 13.30-tól 18.30-ig, az Alkotmány utca - Honvéd utca - Markó utca útvonalon pedig 19 óráig nem lehet majd közlekedni.

Miért vonulnak?

"Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is!

Az utóbbi három évben a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon. A politikai helyzet az LMBTQ emberek számára tavaly óta tovább romlott, amit jól jelez az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé."

Az Oktogon szintén 13.30-tól lesz lezárva, a gyalogosok a menet megérkezéséig rendőrségi biztosítással átjuthatnak a csomóponton, de csak az Aradi utca - Jókai tér - Liszt Ferenc tér - Dohnányi Ernő utca útvonalon.

Várhatóan 13:30 és 17:30 között nem állnak meg a Deák Ferenc tér és a Hősök tere közötti megállókban a szerelvények, az első megálló a Hősök tere; 17:30 és 18 óra között a Deák Ferenc tér és az Oktogon között nem állnak meg az M1-es metró szerelvényei.

A 3-as metró 13.30-tól 18 óráig nem áll meg az Arany János utcánál.

A nagykörúti pályafelújítás miatt közlekedő 4-6V pótlóbuszok rövidített útvonalon és elterelve járnak várhatóan 13.30 és 17.30 között. A Király utca megállóhelytől a Lövölde tér - Rottenbiller utca - Damjanich utca - Bajza utca - Városligeti fasor - Lövölde tér - Király utca útvonalon tesznek kerülőt, és nem érintik az Oktogont és a Nyugati pályaudvarnál lévő végállomást.

Az autóbuszok az érintett trolibuszmegállókban állnak meg. A Nagykörúton tömegközlekedéssel nem lehet utazni ezen időszakban az Oktogon és a Király utca között, és a gyalogos átjárást is korlátozzák.

További információk a tömegközlekedésről a BKK honlapján érhetőek el.

Mit fognak csinálni, akiknek nem tetszik?

A Jobbik budapesti elnöksége egy közleményben azt írta, a "buzifelvonulásra" nem szerveznek és terveznek semmilyen rendezvényt, de ha egy párttag valamilyen tiltakozó megmozduláson részt kíván venni, ne jobbikos öltözékben és pártjelvényekkel tegye.

Való igaz, a Jobbik tényleg nem szervez rá semmit a Pride-ra, az Új Magyar Gárda azonban igen. 15 órától az Erzsébet téren tartják meg a Bajtársiasság Napja nevű gyűlésüket, melyen vezető jobbikos politikusok - Vona Gábor pártelnök és Murányi Levente alelnök - is felszólalnak. Így valószínű, hogy a 16 órakor induló melegfelvonulás, illetve a gárdisták rendezvényének résztvevői egymás mellé kerülnek majd az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út sarkán.

A Budapest Pride évek óta békésen, komolyabb atrocitásoktól mentesen zajlik.

Ott lesz az Index is

A Budapest Pride támogatására Nyitottak vagyunk néven közösségi kezdeményezést indított útjára a Prezi, az espell és a Google, hogy közös platformot teremtsenek az azonos értékrendet vallók számára, akik kiállnak a sokszínűség mellett és a diszkrimináció ellen. A kezdeményezés mögött már több mint 400 csatlakozó, vállalat és egyéb szervezet áll, köztük az Index, a blog.hu, a Velvet és a Dívány. Szerkesztőségünk tagjai közül többen is részt vesznek majd a Budapest Pride Felvonuláson, munkatársaink egy indexes molinó mögött fognak vonulni.

A Pride-ról természetesen tudósítunk is. Az eseménnyel kapcsolatos cikkeink a pride2013 címke alatt érhetőek el.