Senki nem gyűlölné a saját gyerekét

2013.07.06. 09:16
Szombaton a Pride-ra látogat Stuart Milk, az 1978-ban meggyilkolt Harvey Milk unokaöccse. Harvey Milk volt az első olyan politikus Amerikában, aki megválasztása előtt nyíltan vállalta, hogy meleg, megválasztása után 11 hónappal azonban meggyilkolták. Stuart Milk most a nagybátyjáról elnevezett, a melegek jogaiért küzdő alapítvány elnökeként látogat Magyarországra. Az Index arról kérdezte, hogyan segítheti a melegeket a felvonulás.

2011-ben ön volt a Budapest Pride egyik szónoka. Milyen érzés volt itt lenni?

Látszott, hogy nem a legjobbkor jöttem, az előtte lévő két évben mindig megzavarták a rendezvényt, és nem is jöttek el annyian, mint remélhetőleg majd idén. De látni kell, hogy az ellentüntetők elsősorban politikai okból voltak ott, a kormány miatt. Szerintem a kormány ellenünk hangolta az embereket. Például épp akkor fogadták el az új alkotmányt, ami tiltja a melegek házasságát.

Az idei felvonulás más lesz?

Szerintem igen. Csak az elmúlt két évben is óriásit változott a világ. Két éve például még egyáltalán nem voltak vállalati partnereink, idén pedig már több mint 350 magyar és külföldi cég támogatja a felvonulást, köztük például a Google is. E cégek közül sokan maguk is részt vesznek majd a felvonuláson.

Azzal, hogy Franciaország elfogadta a melegházasságról szóló törvényt, megszületett az első olyan ENSZ BT-tag, ahol ilyen törvény van. Latin-Amerikában két éve sehol nem volt melegházasság, ma Argentínában, Mexikóban és Uruguayban is van, és Brazíliában sem múlik sokon. Argentínában ráadásul maga Ferenc pápa próbált még bíborosként a törvény útjába állni, és neki sem sikerült. És a mostani pápa az első olyan katolikus egyházfő, aki támogatja, hogy az azonos neműek élettársi kapcsolatban élhessenek.

Ferenc pápa támogatja, hogy a melegek élettársi kapcsolatban éljenek?

Argentínában, amikor a házasság bevezetéséről vitatkoztak, azt mondta, a melegek inkább éljenek élettársi kapcsolatban.

Azért ez nem feltétlenül jelent támogatást.

De mégis, szerintünk jó irányba halad azzal, hogy nem beszélt az élettársi kapcsolat ellen.

2011-ben figyelmeztették, hogy erőszakosak lehetnek az ellentüntetők?

Igen, mikor ideértem, találkoztam Eleni nagykövetasszonnyal, és ő elmondta, mi történt korábban az országban. De egy percre sem fordult meg a fejemben, hogy emiatt ne menjek ki – ami azt illeti, 2007-ben még Törökországba is elmentem segíteni a felvonulóknak, pedig ott a rendőrök voltak ellenünk.

És megérte?

Meg, a felvonulás mindenhol nagyon fontos!

Pedig a melegek között is sokan vannak, akik szerint a felvonulás túlságosan provokatív, és csak nehezebbé teszi számukra, hogy a mindennapi életükben elfogadja őket a környezetük.

Nos a melegek között is nagyon különböző emberek vannak. Szerintem két okból fontos a felvonulás. Először is, még azokban az országokban is előfordulhat, hogy valakinek a magánéletében nehéz felvállalnia hogy meleg, ahol egyébként a törvény tényleg nem diszkriminál. Az ilyen felvonulásokon azok az emberek is láthatják, hogy nincsenek egyedül, akik még nem coming outoltak. Másrészt pedig azért is jók ezek a felvonulások, mert itt a különböző kisebbségek egymásért állhatnak ki.

De a felvonulás legfontosabb üzenete, hogy nem veszélyes, ha az ember felvállalja önmagát. Remélem, hogy egyszer azok is felvállalják majd magukat, akik most még kritizálnak.

De olyanok is támadják a felvonulást, akik egyébként nem titkolják, hogy melegek. Már több éve történt, de még mindig nagyon sokan emlegetik azt a fiút, aki egy Bibliát lengetett a feneke körül.

Hát a média szereti ezeket az embereket mutatni, a legtöbb felvonuló nem ilyen. De ha valaki úgy érzi, túl kevés a visszafogottan viselkedő ember a felvonuláson, jöjjön el saját maga, és többen lesznek. Amerikában például, nemrég vettem észre, egészen átrendeződött, hogy a média kiket mutat. Mark Zuckerberg a polgármesterrel és Nancy Pelosival együtt ott volt a San Francisco-i Pride-on, és az újságok őket sokkal többet fotózták, mint a transzvesztitákat.

Tehát akkor ön szerint is az lenne jobb, ha kevesebb transzvesztita lenne a felvonuláson?

Dehogyis! Eleve nem akarom megmondani a magyar melegeknek, hogy hogyan vállalják fel magukat, és a felvonulásnak pont az az üzenete, hogy ott mindenki önmaga lehet. Ha valaki a mindennapi életben transzvesztitaként él, mindenképp transzvesztitaként jöjjön. Csak azt nem tartom jó dolognak, ha valaki csupán azért öltözik ki, hogy azzal másokat megbántson.

Ön 2012-ben nyíltan kiállt Obama elnök mellett, és Magyarországon is sok baloldali politikus megy el a Pride-ra. Nem félnek, hogy ezzel elijesztik a konzervatív szavazókat?

Azért támogattam Obamát, mert sokat tesz a melegekért. Mégsem támogathatok olyan politikust, aki el szeretné venni a jogaimat. Egyébként helyi szinten, ahol a republikánusok sokszor egészen máshogy viselkednek mint a nagy, országos vitákban, támogattam már republikánus jelöltet is.

Magyarországon ön szerint a Pride-tól eltekintve milyen a melegek helyzete?

Szerintem Magyarországon nem beszélnek erről eleget az emberek, még mindig túlságosan sok hallgatás veszi körül ezt a témát. De csak az elmúlt két évben is nagyon sokat haladt előre Magyarország, az emberek egyre kevésbé hagyják magukat. Pont tegnap este mesélte egy barátom, hogy valamelyik nap egy jobboldali újság is LMBT-felvonulást írt melegfelvonulás helyett.

Ennyire fontosak a polkorrekt kifejezések?

Valójában persze az a fontos, amit ezek a kifejezések jelentenek. De sokat számítanak a szavak. A Dominikai Köztársaságban például most neveztek ki egy felvállaltan meleg politikust nagykövetnek, mire egy püspök a médiában azt kérdezte, "hogy lehet hogy egy buzi képvisel bennünket?" Az, hogy egy vallásos országban egy ilyen fontos vezető ezt a szót használja, óriási kárt okoz. Le merném fogadni, lesz olyan fiatal, akit összekavar, hogy ilyen kifejezést használt a püspök, és emiatt úgy érzi majd, melegeket bántani helyes.

Az ilyen támadásokat hogyan lehet kezelni?

Nagyon fontos, hogy beszélgessünk egymással. És például ha találkoznék a püspökkel, mindenképp megkérném, nézzen körül a saját egyházában, ahol szintén biztosan talál melegeket és leszbikusokat.

Sok melegszervezet mondja ezt az egyházaknak, ez nem provokatív? Tulajdonképpen önök úgy reagálnak a buzizásra, hogy visszabuziznak.

Ó, de én ezt nem rossz indulatból mondom, és nem is kifejezetten az egyházról beszélek. Nincs olyan közösség, szerveződjön kulturális, rokonsági vagy gazdasági alapon, amelyben ne élnének melegek – ezért vagyok biztos benne, hogy az egyházban is lenniük kell. És a püspöknek azért tanácsolnám a körbenézést, mert tényleg nagyon megváltoztatja az ember gondolkodását, ha találkozik is azokkal, akik ellen beszél.

Amerikában például egy konzervatív szenátornak a saját fia mondta el nemrég, hogy meleg. Ez az ember, Rob Portman, korábban nagyon sokat beszélt a melegek ellen, még pejoratív szavakat is használt. Miután megtudta, hogy a saját fia is az, kiállt a nyilvánosság elé, és azt mondta: "Tévedtem, azt szeretném, hogy a fiam ugyanolyan boldogan élhessen, mint bárki más". Senki nem fogja utálni a melegeket, ha tudják, a saját családjukban vagy a barátaik között is vannak ilyen emberek. Ezért nagyon fontos, hogy merjük magunkat megmutatni.

Tizennyolc éves volt, amikor Harvey Milket meggyilkolták. Nem ijesztette meg önt a halála?

Csak tizenhét éves voltam, de nem megijesztett, hanem nagyon elszomorított, amikor 1978-ban meggyilkolták. Édesapámmal nem voltunk nagyon jóban, Harveyhoz sokkal közelebb álltam. Mikor meghalt, az életem egyik sarokköve veszett el, és ez nagyon fájt.

Egyébként Harvey halála egyáltalán nem félelmet keltett az amerikai meleg közösségben, a hatás pont ellentétes volt. Harvey nagyon sok fenyegetést kapott, sejtette, hogy megölhetik, ezért előre felvett egy üzenetet, és azt kérte, ha megölik, játszák le a médiában. Mikor meghalt, ez meg is történt, és a felvételen Harvey pont arról beszélt, reméli, a golyó ami a testét szétroncsolta, ledönti majd azokat a falakat is, amiket a melegek azért építettek fel, hogy ne vegyék őket észre az emberek.

Ma is megtörténhetne Amerikában egy ugyanolyan gyilkosság, mint amilyen a nagybátyjával is végzett?

Persze, mindig lesznek beteg emberek. Ami viszont nem történhetne meg, az az, hogy ezután a gyilkost négy év börtönre ítélik, hirtelen felindulásból elkövetett emberölés címén. Mikor az ítéletet kimondták, az esküdtek közül egy ember nem a meggyilkolt nagybátyámért, hanem a 4 évre börtönbe küldött gyilkosért hullatott könnyeket.