Tarthatatlan, hogy verőlegények tüntetőket bántalmazhatnak

2013.07.07. 12:33 Módosítva: 2013.07.07. 13:26

Ellenzéki pártok és civil szervezetek elítélik a tegnap este a Budapest Pride felvonulás után történt erőszakot. Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Gimnázium igazgatóját és Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét, valamint harmadik társukat tegnap este bántalmazták szélsőjobboldaliak. A Pride-ról hazafelé tartók a Szent István körút és Bihari János utca sarkán találkoztak össze egy harminc fős, gárdista ruhát, bakancsot viselő csoporttal, akik már messziről kiabáltak, hogy "buzik, cigányok", majd ütötték, rúgták őket.

Békés polgároktól megvadult szélsőjobb

Török Zsolt, az MSZP szóvivője közleményében azt írja, szolidárisak "a bántalmazottakkal és mindazokkal, akiket a szélsőjobboldal rendszeresen rettegésben akar tartani. Elítélünk minden erőszakos cselekedetet, így most a Derdák Tibort, Orsós Jánost és kollégájukat ért atrocitást is. Szégyen, hogy ilyen megtörténhet, mint ahogyan szégyen az is, hogy Európa nagyvárosaiban 50-100 rendőr sem kell a tegnapihoz hasonló rendezvény biztosítására, míg hazánkban dupla kordonnal és mintegy ezer rendőrrel kell távol tartani a békés polgároktól a megvadult szélsőjobb homofób, fajgyűlölő, identitászavaros tagjait."

A szocialisták egyértelmű és határozott fellépést várnak el a kormánytól és annak szervezeteitől a szélsőséges és erőszakos csoportokkal, alakulatokkal szemben.

Szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja a megtámadottakat a Demokratikus Koalíció is, szerintük a kormány "a gyakorlatban együttműködik a Jobbikkal, és a demokrácia legnagyobb szégyenére eltűri az újfasiszta bűnszövetkezeteket." A párt úgy véli, "nem iskolarendőrségre, nem szegényeket sújtó értelmetlen rendeletekre és törvényekre van szükség, hanem a szélsőjobboldali gárdák, a neonáci hordák betiltására".

Gyáva, gyalázatos, alávaló

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint gyáva, gyalázatos és alávaló minden ilyen támadás. "Elkeserítő, hogy hosszú évek után a rendőrség továbbra sem fogja fel, hogy a gyülekezési jog gyakorlásánál az intézményvédelmi kötelezettség nem csak magának a vonulásnak a biztosításáról szól, hanem arra is vonatkozik, hogy egy vonulás után az eltávozó polgárok biztonságban térhessenek haza." Schiffer szerint továbbra is azt a rendőrségi gyakorlatot látni, hogy egy rasszista, homofób támadásnál megpróbálják kisebbíteni az ügy jelentőségét, adott esetben éppen a megtámadottakat vegzálják.

Az LMP szerint nyugtalanító az a rendőrségi gyakorlat, amit már a Gyurcsány-kormány idején is látni lehetett, miszerint a rendőrség minden nagyobb rendzevénynél erődemonstrációt tart, nagy csapatban felvonul olyan helyeken, ahol nem is várható összetűzés, viszont diszkréten elhajol minden olyan szituáció elől, ahol komoy fellépési ktöelezettség lenne. "Tarthatatlan az, hogy Budapest központjában harminc verőlegény szabadon bántalmazhat békés tüntetőket, és tarthatatlan a rendőrség viselkedése, hogy nem áll ki egyértelműen az áldozatok mellett." Az LMP társelnöke szerint ugyanezt a mentalitást lehetett tapasztalni a rendőrség részéről a 2000-es évek melegfelvonulásai kapcsán is, és ez a jellemző az olyan esetekre is, amikor nők sérelmére követnek el erőszakot.

Akár nyolc év börtön

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért "elítéli a Pride utáni erőszakos bűncselekményt, és teljes körű vizsgálatot követel a rendőri intézkedés elmaradásának jog- és szakszerűségéről." Közleményükben azt írják, az Együtt-PM együttérzését fejezi ki és elítél mindenfajta erőszakot. Szerintük "a sértettek elmondása alapján fennáll a közösség tagjai elleni, csoportosan elkövetett erőszak bűncselekményének megalapozott gyanúja, ami akár nyolc évi börtönnel is büntethető és közvádra üldözendő."

Az Együtt 2014 kiemeli, bár a rendőrség szerint a sértettek nem kértek intézkedést és orvosi ellátást, ennek ellentmond Derdák Tibor nyilatkozata és a tény, hogy azonnal látleletet mentek el felvetetni. Mivel a rendőrök az áldozatokat, és nem az elkövetőket igazoltatták, a pártszövetség úgy véli, elkerülhetetlen az átfogó vizsgálat, mivel az intézkedési kötelezettség elmulasztása önmagában is bűncselekmény lehet. A közlemény úgy fogalmaz, ez az eset azért is szomorú, mert a biztosításban résztvevő rendőrök többsége jól végezte a dolgát, és ez az eset beárnyékolja az ő munkájukat is. A párt kiáll az LMBTQ-közösség tagjai mellett.

Homofób és rasszista indíték

Az Amnesty International közleményében azt írja, megfigyelői tapasztalatai szerint az eddigi legnagyobb létszámú felvonulás rendben, békésen zajlott, amiért köszönetet mondanak a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrségnek, a szervezőknek és minden résztvevőnek. "A tegnapi napot ugyanakkor beárnyékolja egy homofób és rasszista támadás, illetve az arra adott, ismereteink szerint nem megfelelő rendőrségi reakció" - fogalmaznak.

A nemzetközi szervezet aggasztónak tartja, hogy a helyszínre viszonylag gyorsan odaérkező rendőrök a még a helyszín közelében tartózkodó elkövetőket a sértettek beszámolója szerint nem igazoltatták és nem kísérelték meg őket előállítani: "Egy későbbi időpontban a támadóikat újból azonosító sértettek az ott tartózkodó rendőrökhöz fordultak, akik ismét nem tettek semmit, sőt, a beszámolók szerint a bántalmazottakat szólították fel arra, hogy hagyjanak fel a „provokációval”."

Az Amnesty felszólítja a rendőrséget, hogy alaposan vizsgálja ki az esetet, különösen a támadás homofób és rasszista indítékát.