Hétfőn temetik Horn Gyulát

2013.07.07. 22:47

Július 8-án, hétfőn délelőtt temetik Horn Gyulát. A volt kormányfő, külügyminiszter, az MSZP volt elnöke és a Szocialista Internacionálé 1996-2003 közötti kelet-európai alelnöke 1932-ben született, 2007 őszén került kórházba, az Állami Egészségügyi Központban ápolták. A család kérésére a hozzátartozókon kívül Horn Gyulát betegsége alatt nem lehetett látogatni. Június 19-én hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Katonai tiszteletadással emlékeznek

Horn Gyula állami temetését a Nemzeti Örökség Intézetének megbízásából egy bizottság intézi. A néhai kormányfőtől katonai tiszteletadás mellett július 8-án, 10 órától, a Fiumei úti sírkert 15-ös számú parcellájában vesznek végső búcsút családtagjai, a közvetlen hozzátartozók, valamint állami és külföldi protokoll-vendégek.

A szertartást követően 11 órától bárki leróhatja kegyeletét a volt kormányfő sírjánál. A legfeljebb 60 centiméteres álló koszorúkat csak reggel 7 óráig, a temető központi ravatalozójában tudják fogadni a szervezők. Információink szerint a temetésen nagy, több ezres tömeg várható, a Magyar Szocialista Párt tagjai és szimpatizánsai az ország minden részéből érkeznek majd, hogy búcsút vegyenek a baloldal rendszerváltozás utáni legnépszerűbb és legsikeresebb vezetőjétől.

A volt miniszterelnökről Katona Béla, a kormányának egykori minisztere, az Országgyűlés volt elnöke emlékezik meg, majd Kulka János színművész szavalata hangzik el. A szertartáson közreműködik a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, valamint a Maléter Pál Rendészzászlóalj.

Ott lesz mindenki, aki számít

Horn Gyula temetésén részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is. Érdekesség, hogy a két politikus négyszemközt még sosem találkozott egymással, Horn Gyula halála szolgáltatta az első alkalmat erre: júniusi találkozójukon a két legnagyobb párt vezetője az állami temetés részleteit beszélték meg. Orbán Viktor koszorút helyez el a sírnál, beszédet nem mond.

Rajtuk kívül valószínűleg részt fognak venni a temetésen - a Jobbikot kivéve - az összes jelentősebb párt vezető politikusai. A Jobbik a múlt héten egy közleményben tagjait arról tájékoztatta, a Pride hoz hasonlóan a Horn-temetésre se szerveznek rá semmilyen demonstrációt, tagjaikat pedig arra kérték, ha ilyesmin részt vesznek, ne jobbikos öltözékben tegyék.

A németek sosem felejtik el

Horn Gyula a rendszerváltozás során kifejtett tevékenységéért, különösen a német újraegyesítésben játszott szerepéért számos külföldi díjat kapott. Guido Westerwelle német külügyminiszter a halálhírre reagáló közleményében azt írta, Horn Gyula 1989 augusztusában külügyminiszterként "szó szerint szétvágta az Európát 40 évig megosztó vasfüggönyt", amikor pedig nem sokkal később bejelentette, hogy Magyarország engedélyezi a volt NDK több ezer polgárának a kiutazást Nyugatra, "végérvényesen bebiztosította a helyét a történelemkönyvekben". Westerwelle úgy fogalmazott, "egy nagy európaitól veszünk búcsút, aki az európai történelem egy döntő pillanatában helyesen cselekedett, és a szabadság és emberiesség európai értékei szerint élt".

A temetési szertartáson külföldi vendégek, köztük egykori és jelenlegi német és osztrák politikusok is részt vesznek. Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter, aki annak idején Horn Gyulával készítette elő a határnyitást, a német kormányt képviseli a gyászszertartáson. Ausztria nevében szintén a nagykövet rója majd le kegyeletét Horn Gyula ravatalánál, az európai intézmények nevében Martin Schulz lesz jelen.

Csehországot a kormányválság miatt a Budapestre akkreditált nagykövet képviseli, Szlovákiából Tomás Borec igazságügy miniszter jön a temetésre.

A család kérésére a média nem közvetít élőben az eseményről. Az Indexen a temetés után számolunk be az eseményről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport