Jobbik: Hazaárulás a Tavares-jelentés támogatása

2013.07.08. 13:40

A Jobbik szerint hazaárulást követtek el azok a magyar európai parlamenti (EP) képviselők, akik megszavazták a Magyarországot elmarasztalóTavares-jelentést múlt szerdán. A párt ezért  kezdeményezi, hogy az Országgyűlés külügyi, alkotmányügyi és európai ügyekért felelős bizottságai hallgassák meg a szóban forgó öt EP-képviselőt.

Gaudi-Nagy Tamás Jobbikos képviselő szerint Göncz Kinga, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba és Herczog Edit (MSZP), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában helyet foglaló Bokros Lajos cselekedete „nyugodtan mondható hazaárulásnak", ezért el kell számolniuk tettükkel a bizottságok előtt.

A jobbikos politikus szerint az elmúlt hetekben a Tavares-jelentés elfogadása mellett az Európa Tanács által tárgyalt jelentés is azt mutatja, hogy „a Magyarország elleni támadások a csúcsra járatódtak". Szerinte az Európa Tanácsban 2011 januárjától baloldali és liberális oldalról gerjesztett támadássorozat zajlik a magyar jogalkotással szemben.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az EP-ben elfogadott Tavares-jelentéssel szemben az Európa Tanácsban nem kapott többséget az a jelentés, amely monitoringeljárás alá helyezte volna Magyarországot.

A Jobbik álláspontja szerint a Tavares-jelentés semmilyen jogkövetkezménnyel nem jár, hanem tulajdonképpen csak az EP véleményének tekinthető. A Jobbik egy jelentést fog készíteni arról, hogy az Európai Unió és intézményei hogyan és milyen formában lépik túl a hatáskörüket és fenyegetik a nemzetállamokat, mondta Gaudi-Nagy.