Szilvia
5 °C
16 °C

Szauron kastélya épül Felcsúton

2013.07.08. 07:55

„Hagyjad, az úr itt sajnos tényleg fotózhat” – inti le a Puskás Labdarúgó Akadémia egyik alkalmazottja a portást, aki éppen a tenyerével takarja ki a fényképezőgépem elől az épülő felcsúti stadiont. Az utcán állunk, a kerítésen kívül, de a portásnak nehezen esik le, hogy ha az ember Pestről jött, és nem felcsúti lakos, akkor tényleg szabadon járkálhat a közterületen, sőt, fotózhatja a falu fölé tornyosuló futballstadiont.

Az, hogy a helyi és a tágabb valóság dimenziói Felcsúton nem illeszkednek, ez a közjáték is jelzi. A portás már akkor felszólított a „fotózás abbahagyására”, amikor az épülő stadion kerítésénél elővettem a fényképezőt. Az akadémia alkalmazottja is azzal sietett ki az amúgy szintén Makovecz Imre tervezte épületből, hogy „honnan jött?” És csak akkor váltott hangnemet, amikor jeleztem, az utcán állunk, ő nem rendőr, és nem teszek illegálisat, tehát nincs miért firtatnia jövetelem célját.

A két önjelölt csendőr egyébként barátságos volt, egyszerűen az érződött viselkedésükön, hogy ebben a faluban mást jelent a rend. A Felcsúton kívüli és belüli valóság nem fedik egymást.

Mészáros Lőrinc, faluja és stadionja

Itt van például a stadion, amely Orbán Viktor birtokával és a Puskás akadémiával alkot egy háromszöget, úgy, hogy egy kis utca ellentétes oldalain állnak, Orbán akár az ablakából is figyelheti, ahogy a munkagépek és daruk dolgoznak.

Továbbá: a miniszterelnök alapította a stadiont megrendelő Puskás Akadémiát. Orbán közismerten rajong a fociért, a közelmúltban pedig körbe is vezették az épülő stadionban, ahol tudomásunk szerint apró változásokat javasolt az építészeti tervekben. Ehhez képest Orbánnak a hivatalos információk szerint semmi köze a Felcsúton épülő stadionhoz, ami a papírokból egy bizonyos Mészáros Lőrinc ügyének tűnik inkább. Mészáros Lőrinc Felcsút polgármestere. Neve Ángyán József nyilatkozataiból lehet ismerős, mert ő az egyik, aki a környék földjeinek egy jelentős részét nyerte. Mészáros Lőrinc az akadémiáért felelős alapítvány elnökeként a stadionépítés megrendelője, tehát ő adott megbízatást a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, azaz a saját cégének, hogy építse meg a létesítményt.

Mindebbe elvileg nem lehet belekötni, mert ahogy az építkezés táblája is hirdeti, nincs a folyamatban állami pénz. (Az állami pénzről, amely persze van, csak nem úgy, itt olvashatja el cikkünket) Az Orbán Viktor alapította akadémiát annyira szeretik az emberek és a cégek, hogy összeadtak rá 5 milliárd forintot. Az akadémia lelkes támogatói közt olyan nevek szerepelnek, mint az OTP, a MOL vagy a CBA.

Az önzetlen támogatókra annak ellenére is szükség van, hogy inkább csak közepes méretű stadionról van szó. Összesen 3500-an férnek majd el benne. Ha azonban onnan nézzük, hogy Felcsúton csak 1700-an laknak, akkor már érezhető, milyen nagyléptékű a terv. Egy akkora stadion épül a környező nagyvárosoktól 20-50 kilométernyire, hogy abba kétszer belefér minden egyes helyi lakos. Ráadásul az ülőhelyre számított bekerülési költség többszöröse egy hagyományos stadionnak: míg Felcsúton másfél millióba kerül egy ülőhely, az épülő Fradi pályán ugyanez 550 ezer forint lesz. (12 milliárd forintért épül a 22 ezer fős stadion.)

Vereckei tündék a bankár orkok ellen

A helyszínen nyilvánvalóvá vált, hogy az alapítvány nem szotyira szórja el a pénzt. A terveket a kiírás szerint Makovecz Imre készítette, aki köztudottan nem a takarékos és praktikus építészet híve. Számára ez az egész inkább művészet, amelynek végtermékébe mellesleg tanulni/imádkozni/focizni/fürdőzni is lehet. Márpedig a művészetnél ki olyan szűkkeblű, hogy azt vizsgálgassa, mibe kerül? (A Felcsúton belüli és kívüli valóságsíkok egyébként itt sem fedték egymást, stadiont ugyanis a kiírás ellenére sem Makovecz Imre tervezte, de erről később.)

Az letagadhatatlan, hogy az épületnek keményvonalas makoveczista jegyei vannak: a stadion olyan, mintha a Gyűrűk ura focijelenetéhez tervezték volna, amelyben a vereckei tündék csapnak majd össze a bankár orkokkal. Az egész távolról úgy néz ki, mint egy erdő, és csak közelebbről derül ki, hogy a fák ágai valójában az ívekkel kibomló, monumentális fatetőzet részei.

Mindez egyelőre a látványtervekből tudható. Látogatásom idején ugyanis még csak a lelátó állt, amely a trilógia egy másik helyszínét idézi. Mordort. A csipkés ívek úgy emelkednek Felcsút és az Orbán-birtok fölé, mintha Szauron palotáját építenék a békés táj közepébe.

„Nincsen itt egyetlen derékszög sem, azért olyan különleges” – jegyezte meg az egyik munkás, és valóban. A szárnyas betonpillérek monumentális térplasztikákként hajladoztak a daruk közt. A legerősebb benyomást mégis akkor tette az építkezés, amikor eltávolodtam, és egyszerűen csak sétálni kezdtem a faluban. Bárhova mentem, a Szauron-kastély ott lebegett a horizonton, bizarr módon ellenpontozva a falusi udvarokat, szőlőskerteket, mezőket.

Szerettem volna, ha a nagy hőségben elhomályosul a tekintetem, és délibábként megpillantom a kész művet, főleg azért, hogy kiderüljön, miként hat egy kis falura, ha a közepébe egyszer csak leszáll egy ilyen kétfalunyi műtárgy. Vajon a csendes Felcsút elképesztő sebességgel alakul át egy olimpiai falut idéző településsé, ahol a lakók sportpanziókat, éttermeket és sörözőket nyitnak abban az időben, amit nem sportolással vagy meccsnézéssel töltenek? Vagy a monstrum és a sátortetős házak olyan elszigetelten állnak majd egymás mellett, mintha az ország két végében helyezkednének el? A látomás nem érkezett meg, így csak annyi biztos: a stadionba a focipályán kívül semmilyen egyéb sportolási lehetőséget nem terveztek, nincs futópálya, atlétikai rész, vagy akár kis medence, amelyek révén a helyiek maguk is használhatnák a létesítményt.

Makovecz neve

Válaszokra éhezve inkább megkerestem az építészt, Dobrosi Tamást, hogy megtudjam: miként épülhet a stadion Makovecz tervei alapján, noha az építész már két éve elhunyt.

„A stadion stílusában és szellemiségében teljesen Makovecz, de a tervezési munka száz százalékig az enyém.” – mondta a fiatal építész, akinek stúdiója, a Doparum Kft. a Makovecz elvei szerint működő irodákat egyesítő Makona Egyesülés tagja.

Dobrositól megtudtam, hogy 2009-ben Makovecz Imre papírra vetett egy korai vázlatot, amit azonban „az élet és az elvárások meghaladtak”. A megbízó új igényeit Makocecz Imre még megismerhette, de azokkal már nem dolgozott. „Azt mondta nekem, folytasd a tervemet, ha szeretnéd, vagy akár kezdd elölről, és a végén majd mutasd meg. Erre azonban már nem kerülhetett sor a mester távozása miatt.” – mesélte el Dobrosi, hogyan került hozzá a munka.

„Természetes, hogy a stadiont az ő nevével hirdetik, az ő neve húzónév.” - adott magyarázatot arra is, hogy miért Makovecz-épületként hirdetik a stadion.

Dobrosi Tamás azt is elmondta, hogy igyekezett kiküszöbölni azokat a hátrányokat, amelyek a neves építész munkáira jellemzők. “Sok fát használtunk, mert ez nem kommersz stadion lesz. Ez Makovecz Imre stílusjegye. De igyekszem megoldani a mester épületeinél felvetődő kritikákat, amelyek szerint azok nem elég funkcionálisak, használhatóságuk nem mindig tökéletes.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?