100 ezer forint különbség is lehet a tanárbérek között

2013.07.09. 16:19

Azonos munkakörökben 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak az ország különböző településein a pedagógusok finanszírozásában. Aránytalan és torz mind a bérek, mind a különféle juttatások eloszlása, mondta Marekné Pintér Aranka, az ország összes iskoláját irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke.

A központ az elmúlt félévben feltérképezte azokat az anomáliákat, amelyek a pedagógusbérek, a finanszírozás, a szervezetszerű működés, illetve a pedagógusok képzési rendszerében megtalálhatók. A bérek és a finanszírozás területén látható egyenlőtlenségek kialakulásában az önkormányzatok anyagi helyzete volt meghatározó.

Marekné Pintér Aranka elmondása szerint "folyamatosan dőltek ki a csontvázak a szekrényből", amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat. Az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatást kaptak, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

Aránytalanságok voltak a tanárhiány kezelésében, és a különböző fejlesztések is a szinergia hiányáról tanúskodtak. Hiányzott az átlátható értékelés és a pedagóguspályára vonatkozó ösztöndíj. Nem volt elérhető a tanügy-igazgatási segítség a kistelepülések számára. A továbbképzési rendszer sem volt mindenki számára egyformán elérhető. Az önkormányzatok, sőt gyakran a pedagógusok anyagi helyzete határozta meg, hogy részt tudnak-e venni továbbképzéseken, jegyezte meg Marekné Pintér Aranka.