Ferenc
10 °C
29 °C

Fenyő-gyilkosság: a vádlottak tagadnak

2013.07.09. 12:33

Tagadta bűnösségét a Fenyő János médiavállalkozó másfél évtizeddel ezelőtti megölésével vádolt két szlovák állampolgár a Fővárosi Törvényszéken kedden megkezdődött büntetőperben. Jozef R. – akit a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is gyanúsítanak – nem tett vallomást, a tárgyaláson ismertetett korábbi nyomozati vallomása szerint Szlovákiában a tévéből értesült a leszámolásról. Hasonló védekezést adott elő vádlott-társa, aki elmondása szerint a gyilkosság idején hazájában italozott több napja, és verekedés miatt letartóztatták.

A vád szerint Jozef R. 1998. február 11-én két társával autón követte Fenyő Jánost Budapesten, és egy piros lámpánál járművéből kiszállva hangtompítós géppisztollyal lelőtte a kocsijában ülő sértettet. Jozef R. tettét ismeretlen személy megbízásából követte el.

Az áldozat fotóriporterből lett médiavállalkozó a rendszerváltás időszakában. A Vico céget 1989-ben alapította, halálakor a cégcsoporthoz 13 lap tartozott. Az ügyészség előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja R.-t tettesként, Ladislav T.-t pedig bűnsegédként.

R. az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben elrabolt egy államtitkárt, 15 éves fegyházbüntetéséből 1990-ben amnesztiával szabadult. Ezután nagy valószínűséggel több alvilági személyt megölt, de kapcsolatban állt a szlovák titkosszolgálattal is.