Hadházy lámpásnak nevezte Schiffert

2013.07.09. 10:24

Hadházy Ákosnak, a trafikbotrányt kirobbantó, s amiatt a Fideszből kilépő szekszárdi képviselőnek már 14 évesen imponált Orbán Viktor határozottsága, most azonban már úgy véli, nem lehet csak erőből politizálni, mert társadalmi vita nélkül nem létezhet polgári demokrácia - fejtette ki az állatorvosból lett politikus a Népszabadságnak egy interjúban. Hadházynál a Fideszből való kilépése előtt a közmédia viselkedése volt az utolsó csepp a pohárban, felháborította, hogy a mutyi-ügy miatt nem keresték fel, de amikor lehetőségük volt, hogy befeketítsék, megtették.

A fiatal, 39 éves politikus azért kezdett politizálni mert azt gondolta, ez a legalkalmasabb terep arra, hogy tegyen valamit a közösségért. Bár családja kisgazda kötődésű, ő 2004-ben mégis a Fideszbe lépett be, mert szimpatikus volt neki a párt konzervatív értékrendje.

Bár egyet értett a Fidesz céljaival, mindig is voltak konfliktusai a párt helyi vezetőivel. Hadházyt zavarta, hogy a vitákban mindig a polgármesternek, Horváth Istvánnak lett igaza, a frakció őt követte, még a védhetetlen ügyekben is. Vitatkoztak például azon, hogy a város miért vállalt kezességet egy, a polgármesterrel jó barátságban lévő, csőd szélén álló helyi vállalkozó 200 milliós hiteléért. Ebből az ügyből egyébként 150 milliós bukás lett, amikor a vállalkozó csődbe ment. Hadházy kifogásolta a közbeszerzések átláthatatlanságát is.

A trafikbotrányt azért robbantotta ki, mert a kisembereket akarta megvédeni. "Tudtam, hogy a trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert" - mondta. Hadházy úgy gondolja, meg kell vitatni a történteket és felelősségre kell vonni azt, aki hibázott. Szerinte a szekszárdi polgármesternek és néhány képviselőnek le kellett volna mondania a botrány miatt, de "ez eszükbe sem jutott".  Arra kitérő választ adott, hogy előfordult-e már a hibák beismerése a Fideszben, de hozzátette, csak Szekszárdon van bizonyíték a trafik-mutyira, a többi feltételezés.

A politikus számára a köztévé viselkedése volt az utolsó csepp a pohárban, mielőtt úgy döntött, kilép a Fideszből. A biztosítékot az verte ki nála, hogy mutyi-ügyben a médiától egyedül a köztévé nem kereste meg, amikor viszont kirobbant az a botrány, hogy ő megzsarolt egy alapítványi éttermet, rögtön interjút akartak. "Milyen köztévé az, amelynek 40 ezer ember sorsa, a korrupció visszaszorítása nem fontos, de az igen, hogy engem befeketítsen?" - tette fel a költői kérdést.

Hadházy szerint nem teljesen reménytelen a magyar politikai helyzet, egyrészt nincs leválthatatlan párt, másrészt "van néhány lámpás a parlamentben", mint például Ángyán József és Schiffer András, "akik nem rendelték alá az elveiket egyéni érdeküknek". Mint mondta, lenne arra igény, hogy sok ilyen ember összeálljon.