Ferenc
11 °C
30 °C

Kezdődik a Fenyő-gyilkosság pere

2013.07.09. 07:47

Kedden kezdődik a Fenyő-gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Jozef R. egy ismeretlen személy megbízásából másfél évtizede egy hangtompítós géppisztollyal kivégezte Fenyő Jánost, a Vico cégcsoport elnökét Budapesten.

Jozef R. – aki ellen a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás ügyében is nyomoznak – a vád szerint két társával, Ladislav T. másodrendű vádlottal és Jozef H.-val készítette elő a gyilkosságot. Fegyvert szereztek, feltérképezték Fenyő útvonalait, és 1998. február 11-én autóval követték őt. A II. kerületi Margit utcában egy piros lámpánál R. az autóhoz ment és két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót.

Az áldozat fotóriporterből lett médiavállalkozó a rendszerváltás időszakában. A Vico céget 1989-ben alapította, halálakor a cégcsoporthoz 13 lap tartozott. Az ügyészség előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja R.-t tettesként, Ladislav T.-t pedig bűnsegédként.

R. az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben elrabolt egy államtitkárt, 15 éves fegyházbüntetéséből 1990-ben amnesztiával szabadult. Ezután nagy valószínűséggel több alvilági személyt megölt, de kapcsolatban állt a szlovák titkosszolgálattal is.

Az 1998-as Aranykéz utcai merénylet célpontja és egyik áldozata Boros József Károly volt, akit a rendőrség akkoriban koronatanúként tartott számon az olajmaffia ügyében. Az Aranykéz utcai robbantás ügyében a hatóságok jelenleg azt feltételezik, hogy P. Tamás – az olajügyekből ismert Energol Rt. egykori vezetője – lehetett Jozef R. megbízója.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport